Sådan vedligeholder og efterser du din trampolin

Få hjælp og gode råd til trampolin sikring

FAQ - Ofte stillede spørgsmål til vedligeholdelse af trampolin

 

Det er altid en god idé at holde øje med din trampolins stand - både når den bliver brugt, og når den ikke gør. Ved at efterse din trampolin jævnligt, kan du nemlig holde øje med, om den fungerer optimalt og ikke har nogen fejl og mangler.

I denne guide kan du blive klogere på, hvordan du kan efterse din trampolin. Vi giver dig gode råd til, hvordan du løbende kan vedligeholde børnenes kæreste eje, så de kan blive ved med at bruge den sikkert. Læs mere om trampoliner og sikkerhed på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

 

Tjek trampolinen hvert halve år

Efter hver sæson, altså mindst 1 gang om året, er det en god idé at vedligeholde og lave et eftersyn på din trampolin, så du kan sikre dig, at den fungerer optimalt og er sikkerhedsmæssigt forsvarlig.

Vi anbefaler, at du efterser din trampolin hvert halve år for at undgå ulykker, som har med trampolinens funktioner at gøre. Det kan du gøre ved foråret, inden den tages i brug og om efteråret, inden den tages ned.

Gode råd til trampolin sikring

Det er vigtigt, at du efterser og vedligeholder din trampolin jævnligt, så den er klar til brug og fungerer optimalt. Herunder giver vi dig gode råd til, hvad du kan gøre for at vedligeholde din trampolin bedst muligt:

  • Alle møtrikker og bolte skal sidde stramt og sikkert.
  • Alle skarpe hjørner skal være forsvarligt dækket til med skumbeskyttelse - udskift om nødvendigt.
  • En hård vinter med store snemængder og meget lave temperaturer kan ødelægge trampolinen. Det anbefales at skovle sneen væk og opbevare måtten og nettet indenfor.
  • Kantmåtten og skumbeskyttelsen må ikke have taget skade; bemærk at sol, regn, sne og temperaturer svækker disse dele over tid.
  • Sikkerhedsnettet bør udskiftes, når det ikke længere fungerer korrekt og der fx er hul i det.
  • Der må ikke være huller eller revner i trampolindugen - i så fald skal den skiftes.
  • Hold øje med løse syninger og mørning af måtten.
  • Bøjede eller brækkede steldele, f.eks. ben, skal udskiftes.
  • Manglende, knækkede eller beskadigede fjedre skal udskiftes.
  • Der må ikke være huller eller revner i trampolindugen.
  • Fjedrene skal være ordentligt dækkede af kantpuden.

     

Hvis du ikke tager din trampolin ind til efteråret

Hvis du vælger at lade din trampolin stå ude over vinteren, er det en god ide at tjekke trampolinen for rust og dugen for mørhed, inden du lader dine børn hoppe på den igen. Sne, kulde og fugt kan nemlig være hård ved trampolinen.

Du kan købe et overtræk til trampolinen, hvis du ikke tager den ind. Det kan hjælpe med at holde din trampolin funktionel i længere tid og forlænge dens levetid.

 

Sådan stormsikrer du din trampolin

Når efteråret og vinterens storme nærmer sig, er det vigtigt at stormsikre din trampolin for at undgå skader. Brug et stormsikringssæt, så den ikke flyver væk i kraftig blæst.

Sættet indeholder jordspyd og stropper, som forankrer trampolinen sikkert i jorden. Det fungerer ved, at jordspyddene bankes ned i jorden, og stropperne fastgøres stramt til trampolinens ramme. Dette sikrer, at trampolinen ikke blæser væk, selv under kraftige vindforhold. Sørg for, at stropperne er stramme og jordspyddene solidt fastgjort for optimal sikkerhed.

Se i videoen her, hvordan man gør. 

Sådan nedgraver du din trampolin

Med en nedgravet trampolin kan du nøjes med at dække trampolinen til ved efterårets ankomst, så dugen og fjedrene ikke tager skade. I denne guide kan du læse meget mere om, hvordan du nedgraver din trampolin i haven.

Hop på trampolinen uden fodtøj

Det er vigtigt, at der hoppes på trampolinen uden fodtøj. Så undgår du grus, sand og andet skidt på trampolindugen, der med tiden kan kradse hul i springdugen. Tøm også lommerne for nøgler og andre skarpe genstande, der kan ødelægge springdugen og af hensyn til din sikkerhed.

 

Beskyttelsesovertræk til trampolinen

Køb et beskyttelsesovertræk til din trampolin, især hvis du ikke afmonterer den om efteråret, hvor store mængder sne kan være skadelig for både springdug og kantmåtte. En slidt springdug eller kantmåtte kan nemlig øge risikoen for skader.

Det er derfor vigtigt at beskytte trampolinen med et cover. Overtrækket beskytter mod solens UV stråler, samt nedfalden løv eller andet, der kan beskadige trampolinen og forlænger dermed levetiden på kantmåtten og springdugen.

Dog kan det ikke helt undgås, at UV-stråling med tiden vil bidrage til misfarvning af beskyttelseskanten og dugen, som derfor over tid kan fremstå falmet i farven.

 

Tag havetrampolinen indenfor

Det mest optimale er at tage kantmåtte og springdug ind om efteråret og opbevare det tørt. Derudover anbefaler vi også, at du tager stellet ned for at forlænge trampolinens holdbarhed. På den måde undgår du også, at trampolinen flyver væk, hvis der kommer storm eller kraftig blæst.