Hvilken dyne skal jeg vælge?
Bedre nattesøvn med den rette dyne
FAQ - Ofte stillede spørgsmål om dyner
En god dyne er uundværlig i jagten på en dejlig nattesøvn, hvor du vågner op frisk og veludhvilet. Men hvad er en god dyne? Det kan være meget individuelt, hvilken dyne der er den bedste for dig. Det afhænger nemlig af flere faktorer.
I denne guide har vi gjort det nemt for dig at vælge den bedste dyne til dit behov. Du kan både blive klogere på, hvilket slags fyld i dynen, der passer bedst til dig, og hvilken isoleringsevne og bæreevne du bør gå efter i en dyne.
Dynens isoleringsevne og bæreevne
Når du skal vælge den rette dyne for dig, skal du blandt andet gøre dig nogle overvejelser omkring dynes isoleringsevne og bæreevne. Hvor varm skal din dyne være? Nogle mennesker foretrækker en varm dyne, og andre vil hellere have en let og luftig dyne.
En god huskeregel er, at jo højere bæreevne, desto bedre isolerer og varmer dynen. Bæreevnen måles på en skala fra 100 til 1.100. En høj bæreevne er et udtryk for, at dynens fyld er af god kvalitet og isolerer godt, men det afhænger også af fyldets materiale. Det betyder, at en tyk dyne med meget fyld ikke nødvendigvis er varmere end en tyndere dyne med mindre fyld. Det afhænger nemlig af dynens bæreevne.
I forhold til dynens isoleringsevne kan du på Bilka.dk vælge mellem tre typer dyner:
- Sval dyne: Til dig, der ønsker en let dyne, der ikke er for varm
- Lun dyne: Til dig, der ønsker en dyne, der er god året rundt
- Varm dyne: Til dig, der ønsker en isolerende og varm dyne til de kolde måneder
Typer af dyner
På Bilka.dk finder du forskellige typer af dyner, som passer til forskellige behov og ønsker:
- Dyner med naturfyld
- Silkedyner
- Fiberdyner
- Tyngdedyner
Nedenfor kan du læse om de forskellige dyner og blive klogere på, hvilken type dyne, der matcher dine behov.
1. Dyner med naturfyld
Dyner med naturfyld kan bestå af andedun, gåsedun eller moskusdun. Særligt dyner med gåsedun og dyner med moskusdun har en rigtig god isoleringsevne og er begge lette og luftige typer af dyner. De fleste dyner med naturfyld består af en blanding af dun og fjer. Fjer er tungere end dun og jo flere fjer, der er i dynen, jo tungere er den. Fjer isolerer ikke, men bruges for at give dynen lidt mere fylde. Husk på, at det er fjerene, der vejer, men dunene, der varmer.
Derfor skal du vælge en dyne med naturfyld
2. Silkedyner
Silkedyner har en unik tempererende evne, hvilket vil sige, at dynen er varm om vinteren og sval om sommeren. Silke har desuden en rigtig god fugtabsorberingsevne, og huden ånder bedre gennem silke. Silkedyner er meget allergivenlige, da husstøvmider og svampe ikke trives i silke. Silke tåler ikke vask, og da kropssved ikke kan binde sig til silkefibre, så siges silke at være ”selvrensende”.
Derfor skal du vælge en silkedyne
3. Fiberdyner
Fiberdyner indeholder fibre, som efterligner dun og fjers egenskaber, herunder evnen til at isolere og transportere fugt væk. Fiberdyner er ofte et godt og billigere alternativ til dun- og silkedyner. De kan ofte vaskes og tørretumbles uden at miste egenskaberne og er derfor allergivenlige. En fiberdyne har dog ikke en så god ventilation som dun og føles derfor mere varm. Derfor kan en fiberdyne også være et godt valg for dig, der har det koldt om natten.
Derfor skal du vælge en fiberdyne
4. Tyngdedyner
Tyngdedyner, også kaldet kugledyner, er velegnet til dig, som sover uroligt om natten. Dynen består af små glasperler samt polyesterfiber. Tyngden i dynen har en beroligende effekt og giver dig en afslappende fornemmelse af en omsluttende dyne. Som tommelfingerregel bør en tyngdedyne veje omkring 10 pct. af din kropsvægt. Det vil sige, vejer du 60 kg, kan du gå efter en tyngdedyne med en vægt på 6 kg.
Dyner til dig med allergi
Udover dynens fyld og bæreevne, kan det også være værd at overveje, hvorvidt dynen er allergivenlig. Hvis du lider af allergi, kan du nemlig med fordel gå efter en god dyne, der er mærket med NOMITE. Våret i disse dyner er så tætvævet, at husstøvmider ikke kan trænge igennem, hvilket gør dem til det perfekte valg for allergikere.
Det er desuden en god idé at holde din dyne ren for allergier. Er du i tvivl om, hvordan du vasker din nye dyne? Vi har skrevet en guide om vedligehold og vask af dyner, som du kan læse på Bilka.dk.
Vælg dyne efter sæson
Sover du med den samme dyne året rundt, og skifter du mellem en sommerdyne og en vinterdyne? Du kan vælge lette dyner, som egner sig bedst til de varme måneder, og fyldige dyner til de vintermånederne. Du kan også vælge en god helårsdyne, som du kan bruge året rundt.
Helårsdyner har ofte en fyldvægt på 600 gram eller mere afhængigt af fyldets type. En helårsdyne er et godt valg, hvis du ikke oplever at fryse om vinteren eller have det for varmt om sommeren.
Sommerdyner har som regel en fyldvægt på op til 500 gram. Den er lettere end helårsdynen og består ofte af mange små kvadrater, som sørger for, at dynen ikke bliver for varm. En sommerdyne er et godt valg til dig, som oplever at have det varmt om natten – særligt i sommerhalvåret.
Vinterdyner er som navnet antyder en god dyne til de kølige vintermåneder. Vinterdyner er udviklet til at holde godt på varmen ved hjælp af kanalvægge for at undgå kuldebroer, som er kolde steder langs dynens syninger. En vinterdyne er et godt valg til dig, der oplever at have det særligt koldt om natten og i vintermånederne.
Køb dyner på Bilka.dk
Der er flere ting at tage stilling til, når du skal købe en god dyne. Du skal blandt andet gøre dig nogle overvejelser omkring dynes type, fyld og bæreevne. Den helt rette dyne kan have stor betydning for din nattesøvn. Derfor bør du vælge en god dyne af høj kvalitet, som passer til dine behov.
På Bilka.dk finder du et godt udvalg af dyner med forskellige egenskaber. Der er derfor helt sikkert en dyne, som passer til dine behov. Manger du andet til boligen eller soveværelset? Gå på opdagelse i vores spændende udvalg af boligindretning og tekstil, hvor du blandt andet finder hovedpuder, sengetøj og lagner.