Sådan får du styr på spisestueindretningen
Find inspiration og idéer til indretning af din spisestue her
FAQ - Ofte stillede spørgsmål om spisestue indretning
Spisestuen er familiens samlingspunkt i hjemmet. Det er her, vi nyder vores måltider sammen i selskab med venner og familie. Derfor er det afgørende, at indretningen af spisestuen er både hyggelig og praktisk, så du har forudsætningerne for at skabe den perfekte stemning, uanset om det er til hverdag eller særlige begivenheder.
Mangler du hjælp til indretning af din spisestue? Vi giver dig inspiration til, hvordan du indretter din spisestue bedst muligt. Læs med i guiden her.
Indretning af stor eller lille spisestue?
Det første du skal tænke over, når du skal indrette din spisestue, er stuens størrelse og/eller type - Læs med her, hvor vi giver tips til indretning af forskellige typer af spisestuer:
- Køkkenalrum: Når du indretter et køkkenalrum, skal du tænke på spisebordets placering. Overvej, hvordan du kan vende bordet for at give den bedste fornemmelse af forskellige zoner i rummet, så det ikke kommer til at virke som ét stort køkken. Derudover skal du have in mente, at bordet ikke skal komme alt for tæt på køkkenet – naturligvis tæt nok til, at du kan samtale med dem ved bordet, mens du laver mad, men langt nok væk til at dine gæster ikke føler, at de sidder midt i madlavningen.
- Stue i lejlighed: En stue i en lejlighed er typisk sofastue og spisestue i ét mindre rum. Her skal du tænke i zoner, og du kan eventuelt bruge spisebordet som en ’opdeling’ af rummet. Du kan også overveje, om du skal have et tæppe under spisebordet for at tydeliggøre opdelingen af zonerne i stuen.
- Lille spisestue: Har du en lille spisestue, er der forskellige kneb du kan tage i brug. Det er oplagt at overveje størrelsen på dit spisebord, men også formen og placeringen kan gøre meget i en lille spisestue. Vi har samlet vores tips og tricks til indretning af en lille spisestue i en guide her.
- Stor spisestue: En stor spisestue er ikke nødvendigvis lig med et stort spisebord, men du bør i hvert fald overveje, om ikke det giver mening at fylde rummet ud med et stort bord, så du ikke har en masse gulvplads i, du alligevel ikke bruger til noget. Et godt tip til en stor spisestue er at rykke spisebordet ud midt i rummet. Det giver en rigtig god balance, og der er ingen grund til, at spisebordet står klemt klods op ad en væg, når der er plads til at slippe det fri. Så kan du i stedet bruge vægpladsen på opbevaringsplads – fx et smukt vitrineskab eller en vægreol.
Lampe til spisebord
En vigtig detalje i indretningen af spisestuen, er, at der er en god belysning ved bordet. De vigtigste parametre for, at lyset ved bordet spiller, er, at du hænger lampen i en tilpas højde over bordet og at du overvejer hvilken type af lampe, du vælger. Tjek vores guide til spisebordslamper, hvor vi giver dig de præcise mål og masser af tips.
Plads fra spisebord til væg
Det kan være svært at vurdere, om der er plads til et bestemt spisebord i hjemmet. Èn ting er selve bordpladens størrelse, som man nemt kan opmåle – en anden ting er, hvor meget plads der bør være rundt om spisebordet. Her skal der være en vis afstand til andre møbler eller vægge, så man ikke sidder for klemt.
Der bør minimum være 75 centimeter fra bordkant til væg. Hvis du ønsker, at man skal kunne gå rundt om bordet, er den ideelle afstand cirka 110-120 centimeter.
Plads pr person ved spisebordet
Det er vigtigt, at man har plads til at sidde ved spisebordet, uden at ens albuer kommer i karambolage med sidemandens. Enten må du håndhæve Emma Gads bordskik og holde servietter under armene, mens I spiser – ellers kræver det ideelt set 60-65 centimeter per mand, hvis I skal sidde komfortabelt uden at blive ramt af naboens armbevægelser.
Hvor mange kan man så sidde ved et bord?
-
- 120-140 cm = 4 personers spisebord
- 180-200 cm = 6 personers spisebord
- 240-260 cm = 8 personers spisebord
- 300-320 cm = 10 personers spisebord
Du kan også tage enderne i brug, så kan der sidde endnu flere ved bordet. Hvis I ikke har plads til en stort spisebord, men gerne vil kunne sidde mange mennesker, når I har gæster, er det oplagt at vælge et spisebord med tillægsplader.
Skab en hyggelig spisestue med en nordisk stil
Den nordiske stil er kendt verden over for sit lyse, minimalistiske og samtidige hyggelige udtryk. Kombinationen af design, komfort og naturlige elementer skaber en helt særlig stil, der både indbyder til hyggestunder og tilfredsstiller den indre indretningsarkitekt. Men hvordan skaber du den helt særlige skandinaviske stil hjemme i din egen spisestue?
- Lys og indbydende spisestue: Luk lyset ind i spisestuen ved at vælge lyse farver – både lyse møbler og lyse vægge. Det kunne være et hvidt spisebord eller lyst træ, f.eks. egetræ eller egetræslook. Tænk også over selve belysningen, som du kan læse om i guiden her om spisebordslamper.
- Naturlige materialer: Brug naturlige materialer i din spisestueindretning - For eksempel spisestole eller spisebord i træ, der kan skabe varme og liv i rummet. Du kan også hente inspiration i naturen, når det gælder andre elementer af indretningen: Tænk over at bruge naturlige materialer som for eksempel bomuld, hør eller uld til duge, dækkeservietter, hynder eller lignende. Planter og friske blomster i vaser hjælper også altid med at skabe en hyggelig stemning og en følelse af, at naturen er taget med indendørs.
Brug for mere inspiration?
Se alle vores spisestue guides her