Er du A eller B menneske?
Hvad er forskellen på A og B mennesker? Bliv klogere på din sovetype
FAQ - Ofte stillede spørgsmål
Er du typen, der springer ud af sengen om morgenen? Eller har du en tendens til at trykke på snooze-knappen et par gange inden, dagen går rigtigt i gang?
Vi har forskellige døgnrytmer og søvnmønstre, som er med til at bestemme, hvornår vi er mest friske. Du kan læse meget mere om A mennesker og B mennesker i denne guide, og hvordan du får mest ud af din søvn.
Hvad er A og B mennesker?
Din døgnrytme har stor indflydelse på din livskvalitet, dit helbred og din produktivitet. Derfor kan det være en fordel at kende til din egen døgnrytme og hvordan du foretrækker at sove. Når vi taler om A og B-mennesker, så kigger vi på vores personlige døgnrytme.
Hvad er et a menneske?
A-mennesket følger døgnets rytme, når det kommer til sovevaner. A mennesker går ofte tidligt i seng om aftenen og vågner friske og veludhvilede om morgenen.
A mennesket trives bedst med aktiviteter i løbet af dagen og i mindre grad med arrangementer og aftaler, der strækker sig til sent på aftenen.
Kendetegnene ved A mennesker er bl.a., at de:
- Ofte vågner af sig selv.
- Sjældent trykker på snooze-knappen.
- Sjældent tager en lur i løbet af dagen.
- Falder let i søvn.
- Trives med dagsarbejde.
- Trives med at møde tidligt.
- Har mest energi om formiddagen og tidlig eftermiddag.
- Bedst kan lide at træne om formiddagen.
- Går forholdsvist tidligt i seng (mellem 21:00 og 22:30).
- Typisk får den rette mængde søvn.
Et studie tyder på, at A-mennesker generelt har et bedre helbred end B-mennesker, da de oftere får den rette mængde og kvalitet af søvn. Dog har studiet mødt kritik, bl.a. af det amerikanske erhvervsmagasin Forbes, så der er altså ikke grund til bekymring.
Hvad er et b menneske?
B-mennesker følger, modsat A-mennesket, ikke døgnets rytme. Et B menneske har en naturlig trang til at være vågen til sent ud på natten. For at opnå de anbefalede timer, sover B mennesket derfor længe næste dag - hvilket kun er muligt, når omstændighederne tillader det.
Kendetegnene ved B mennesker er, at de:
- Ofte bruger snooze-knappen flere gange, når vækkeuret ringer.
- Har mest energi sent på eftermiddagen og om aftenen.
- Ikke trives med en fast døgnrytme.
- Trives i weekenderne, hvor der er frihed til at være vågne længe og sove til sent.
- Ofte tager lure.
- Foretrækker at træne om aftenen.
- Går ofte i seng omkring midnat eller senere.
B-mennesker får ofte færre timers søvn, da de lever i en hverdag, der er ”designet” til A-mennesket. B-mennesket er nødt til at stå tidligt op for at tage på arbejde eller i skole, men det betyder nødvendigvis ikke, at de går tidligt i seng, da dette ikke er naturligt for dem.
Hvorfor er søvn vigtigt?
Vores samfund og dagsrutiner er indrettet til at gå bedre i spænd med A-menneskets døgnrytme. Dette betyder, at B-mennesket ofte oplever at få for lidt søvn i hverdagene.
Vi skal ofte møde i skole eller på arbejde om morgenen mellem kl. 8 og 9, og det kan være udfordrende for B-mennesket, der med sin døgnrytme kan have svært ved at gå i seng inden kl. 22. Dette medfører som regel en dårligere søvnrytme med færre timers søvn.
Men det er vigtigt at få nok søvn! Ifølge sundhed.dk kan en god søvnrytme og de rette antal timer give:
- En højere præstations- og koncentrationsevne.
- En bedre struktur over vores tid.
- Et generelt højere energiniveau.
- Forøgelse af vores livskvalitet.
- Et bedre helbred.
For lidt søvn kan være med til at påvirke dit humør og din energi, men er også med til at hæmme dit immunforsvar. Det kan derfor være en god idé at arbejde med din døgnrytme – specielt hvis du er et udpræget B-menneske.
Sådan arbejder du med din sovetype
Det kan være meget svært at arbejde imod sin naturlige døgnrytme og søvnmønster, men det kan være en klar fordel at prøve. Derfor har vi samlet nogle gode råd til dig, der har svært ved at falde i søvn.
3 tips til lettere at falde i søvn
- Sluk for dine skærme og undgå det skarpe lys. Når aftenen falder på, kan det være en god idé at slukke for det skarpe lys og skærmene på din mobil, tablet, computer eller TV. På den måde undgår du at stimulere hjernen med for meget information og lys, inden den skal i seng.
- Få et regelmæssigt søvnmønster. Giv dig selv tid til at vænne dig til det nye søvnmønster og prøv at stå op og gå i seng på samme tidspunkt hver dag – også i weekenden. Med tiden får du bedre søvn med en fast søvnrytme.
- Undgå tobak, alkohol og koffein om aftenen. Disse ting er med til at stimulere din hjerne og dermed forstyrre din nattesøvn.
Skab et godt sovemiljø med Bilka.dk
Uanset om du er A eller B menneske vil vi meget gerne hjælpe dig med at sove bedre. På Bilka.dk hjælper vi dig med at skabe de fysiske rammer for soveværelset, der gør det optimalt at få en god nats søvn.
En god nats søvn starter oftest med at finde en dejlig seng, en behagelig madras, en blød dyne og en behagelig pude. Hertil kan du indrette dit soveværelse med mørklægningsgardiner eller almindelige gardiner for at optimere din søvn.