Hvorfor gaber man?

Bliv klogere på, hvorfor vi gaber og hvorfor gab smitter

FAQ - Ofte stillede spørgsmål


Du kender det helt sikkert. Det øjeblik, hvor du gaber ukontrolleret midt i en samtale, bag computerskærmen eller midt i et møde. Men hvorfor er det egentlig, at vi gaber?

De fleste af os har prøvet at blive ”smittet” med et gab. Når der først er en person i rummet, der gaber, så ruller lavinen. Måske sidder du og gaber, når du læser selve ordet eller kommer i tanke om at gabe?

Gabet har været et populært forskningsområde længe, men der hersker stadig tvivl om, hvorfor man egentlig gaber. Studier er dog kommet op med en række forskellige bud på, hvorfor du gaber.

 

Hvorfor gaber man?

I lang tid associerede man gab med kedsomhed eller træthed. Selvom dette også er rigtigt, så har bl.a. Videnskab.dk og Illustreret Videnskab vist, at vi gaber af flere forskellige grunde og i mange forskellige situationer.

Gab kan nemlig være med til at forberede kroppen på noget nyt, men også være en måde hvorpå vi viser andre mennesker empati.

Mange har sikkert prøvet at gabe, når de har færdiggjort en opgave eller et projekt. Gabet her kan tilføre kroppen ny energi, så du er klar til at påbegynde næste opgave.

Vi gaber selvfølgelig også, når vi er søvnige. Her stiger temperaturen i kroppen og hjernen en smule, og her hjælper gabet ved at nedkøle vores hjerne, så vi får et lille frisk pust.

 

Gab giver hjernen frisk luft og ny energi

Når du gaber, sænker du temperaturen i din hjerne. Dette kan være med til at holde både hjernen og kroppen frisk og vågen.

Et godt gab hjælper derfor med at regulere temperaturen i den del af hjernen, der kaldes frontallapperne. Det er her vores sprog, beslutningstagen og opmærksomhed findes.

Du kan også gabe, hvis din hjerne ikke bliver stimuleret nok og du kommer til at kede dig. Det får nemlig temperaturen i hjernen til at stige og dette kan resultere i, at du oplever en større trang til at gabe.

 

 

Gab øger blodstrømningen i hjernen

Ifølge Videnskab.dk kan et gab øge blodgennemstrømningen til hjernestammen, som er med til at give os en bedre hukommelse og koncentration. Det er også med til at give os mere energi til den del af hjernen.

Et studie viser, at når hjernen forbrænder kalorier, genererer den også varme. Når vi gaber, øger vi vores hjerterytme, blodstrømning og ansigtsmuskulatur, hvilket er med til at nedkøle vores hjerne igen.

 

Gab giver os velvære

Gab udløser dopamin i hjernen og netop derfor kan gab være med til at give os en følelse af velvære. Dopamin er nemlig med til at give os en rar følelse i kroppen.

Der er altså mange teorier om, hvorfor vi gaber. Uanset om du gaber af den ene eller den anden grund, så er gab helt naturlige og betyder ikke nødvendigvis, at du finder chefens oplæg kedeligt eller din venindes historie trættende – tværtimod!

 

Hvorfor gaber man, når andre gaber?

Hvorfor smitter gab? Det er et spørgsmål, mange forskere har svært ved at svare på. Der er endnu ikke et endegyldigt svar på, hvorfor gab smitter.

Nogle studier tyder på, at et gab er med til at udvise empati overfor vores omgivelser. Gab fungerer dermed som en slags social mekanisme, og det sker ofte, hvis der er mange samlet. Hvis en begynder at gabe, så smitter gabet rundt i lokalet.

Vidste du, at der er forskel på, hvordan vi reagerer, når mennesker gaber overfor os? Et studie viser, at hvis du er sammen med din familie, venner eller kollegaer, så er sandsynligheden for at blive smittet af et gab større, end hvis du står overfor en fremmed.

Derudover viser et andet studie, at børn under 6 år sjældent bliver smittet af et gab, da deres evne til at føle empati først kommer senere i livet.

 

Søvn univers

På Bilka.dk har vi samlet en række guides til dig, der gerne vil optimere din søvn og sove endnu bedre om natten. Du kan bl.a. læse om, hvordan du vælger den rigtige seng og hvorfor du måske har problemer med at sove, når der er fuldmåne.

7 ting du ikke vidste om at gabe

  1. Du gaber ikke, når du sover.
  2. Fostre i livmoderen kan også gabe.
  3. Gab smitter mellem mennesker, men meget sjældent mellem dyr.
  4. Folk med autisme bliver ikke nær så påvirket af gab.
  5. Du gaber ofte, når du læser eller hører ordet 'gabe'.
  6. At gabe mindsker følelsen af stress.
  7. Vi gaber mere om sommeren end om vinteren.

 

 

Gaber du fordi, du er søvnig?

Hvis du er blevet træt og gaber meget i løbet af aftenen, så er det måske tid til at gå i seng. På Bilka.dk har vi et bredt udvalg af senge, dyner og puder, så du kan blive fri for gaberiet og overgive dig til søvnen i et behageligt soveværelse.

Populære kategorier

Hvilken seng skal jeg vælge?

Er du på udkig efter en ny seng, men er du i tvivl om, hvilken en du skal vælge? I denne guide giver vi dig gode råd og overvejelser før, du køber din seng.

Hvilken dyne skal jeg vælge?

En god dyne er uundværlig i jagten på den gode og behagelige nattesøvn. I guiden kan du blive klogere på de forskellige dynematerialer og finde den, der passer bedst til dine behov.