Sådan vælger du den rette slibemaskine

Læs mere om de forskellige typer af slibemaskiner

Læs mere i denne guide om hvilke typer af slibemaskiner, som passer til hvilke projekter. Slibemaskiner fås i alle mulige størrelser og varianter, og nogle typer skærer faktisk mere end de sliber. Indledningsvist kan man starte med at opdele maskinerne i grov eller fin slibning.
 

Grovslibning

El-høvl

Hvis man har helt rå brædder og skal bruge dem til et pænere formål, hvilket eksempelvis kunne være indendørs, bør man indledningsvist høvle dem med en el-høvl.

Båndsliber

Er træet i forvejen fint, men har man brug for hurtigt at få fjernet enten lak eller maling fra træets overflade på et stort areal, kan man bruge en båndsliber.
 

Finslibning

Til generel eller finere slibning bør man i stedet enten anvende en rystepudser, en excentersliber eller en slibemus. Af de tre typer er excentersliberen med sine cirkulære bevægelser den hurtigste til at fjerne materialet i overfladen.

Slibemusen

Slibemusen, som nogle gange også kaldes en trekantsliber eller en deltasliber, er særligt god til mindre eller kringlede arealer, da den med sin spidse udformning kan komme til selv de mest snævre steder.

Rystepudseren

Rystepudseren anvendes ofte på lidt større overflader til at give den sidste fine slibning.

Multisliberen 

Endeligt bør multisliberen også nævnes, da den med sine udskiftelige slibesåler kan fungere som både rystepudser, excentersliber og slibemus.

Skæreværktøjer

Andre varianter, som eksempelvis en vinkelsliber, kendetegnes nok oftere som skæreværktøjer end som slibeværktøjer.

Multicutter

Multicutteren kendes også som en Feincutter eller en fugeskærer og er et fantastisk overset stykke elværktøj. Med sit oscillerende hoved kan multicutteren både slibe, skære og skrabe, og dermed får man et væld af værktøjer i ét. På de fleste varianter kan hovedet udskiftes værktøjsfrit.

Vinkelsliber

Vinkelsliberen er mest kendt som et værktøj, der anvendes til at skære i sten og metal, men som multicutteren er vinkelsliberen et meget alsidigt værktøj. Værktøjets anvendelse ændres ved at skifte skiverne på vinkelsliberen og her fås både slibeskiver, skæreskiver og poleringsskiver. Med forskellige skiver til din vinkelsliber får du dermed meget mere ud af den end blot et skæreværktøj.

Når man bruger en vinkelsliber både larmer og støver eller gnistrer det. Derfor er det vigtigt, at man husker at anvende briller, maske eller høreværn afhængigt af hvilken opgave man bruger vinkelsliberen til.