Fastelavnsboller med creme
Én dej, to fastelavnsboller
Fastelavnsboller med creme
Opskrift til ca. 12 stk
Det skal du bruge
Til bollerne
2,5 dl mælk
10 g gær
50 g sukker
1 nip salt
500 g hvedemel
1 æg
75 g smør i tern
Til fyldet
5 dl bagefast vaniljecreme
Til glasur
250 g flormelis
1 dl æggehvider
Sådan gør du
Lun mælken til den er lillefingervarm.
Opløs gær i mælken og rør sukker og salt ud i.
Tilføj mel, æg og smør og ælt til dejen er glat og smidig. Det tager ca. 10 min på røremaskine på trin 2. Du kan også ælte i hånden, det tager ca. Dobbelt så lang tid.
Når dejen er æltet skal den sættes til hævning et lunt sted i huset.
Dæk skålen til med folie eller en tallerken og lad den hæv i ca. 1 time til dejen er dobbelt så stor. Slå så dejen ned igen ved at ælte den kort.
Rul dejen ud med en kagerulle så den er ca. 36 x 48 cm.
Skær nu dejen ud til 12 firkanter ved at dele den i 3 på den korte led og 4 på den lange led.
Fordel kagecremen i klatter midt på hver firkant.
Foldning:
Start med at trække de fire hjørner ind til midten og knib dem sammen.
Det skaber 4 sprækker som du også skal lukke ved at knibe dem sammen. Det er vigtigt at de bliver helt lukkede.
Nu gentager du dette med de fire nye hjørner; træk dem ind til midten af bollen og knib sammen. Knib nu de nye sprækker sammen og vend så bollen og sæt den på bagepapir.
Når alle bollerne er foldet skal de efterhæve i ca. 1 time.
Bag dem så midt i ovnen ved 200 graders varmluft i ca. 12 minutter.
Når de er gyldne er de færdige. Afkøl på rist.
Glasur:
Start med at tilføje lidt af æggehviden til flormelis og pisk så på maks hastighed.
Tilføj mere æggehvide indtil glasuren har den rette konsistens.
Den skal være flydende men ikke løbe af bollerne.
Hvis du vil farve glasuren: Del glasuren i 4 lige dele og farv dem med pastafarve.
Hæld i hver sin sprøjtepose og klip et lille hul i hver sprøjtepose.
Tag nu en ny sprøjtepose og læg alle de fyldte sprøjteposer heri.
Klip så et hul i den yderste sprøjtepose og sprøjt glasur på hver fastelavnsbolle.
Fastelavnsboller med æble og saltkaramel
Opskrift til ca. 12 stk
Det skal du bruge
Til bollerne
2,5 dl mælk
10 g gær
50 g sukker
1 nip salt
500 g hvedemel
1 æg
75 g smør i tern
Til fyld
2 store æbler i tern
Til remonce
50 g marcipan
50 g sukker
50 g blødt smør
Til saltkaramel ganache
125 g karamelchokolade
1 dl piskefløde
10 g glykosesirup
1 nip havsalt
Til drys
Chokolade- karamelkugler
Havsalt
Sådan gør du
Følg fremgangsmåden på dejen fra opskriften ovenover.
Remonce:
Riv marcipanen på et rivejern og bland med sukker og blødt smør i en skål. Dette gøres lettest med en gaffel.
Hæld massen på sprøjtepose
Lav nu ganache
Ganache:
Kog fløden op og hæld den over chokolade, glykosesirup og havsalt.
Lad massen stå lidt og lad det smelte sammen.
Efter et par minutter rører du i den med en ske indtil den er ensartet i farve og konsistens.
Lad ganachen stå ved stuetemperatur indtil den skal bruges.
Når dejen har hævet sig, så slå dejen ned igen ved at ælte den kort.
Rul dejen ud med en kagerulle så den er ca. 36 x 48 cm.
Skær nu dejen ud til 12 firkanter ved at dele den i 3 på den korte led og 4 på den lange led.
Fordel remonce i klatter midt på hver firkant og tilføj æbletern.
Følg samme fremgangsmåde for foldning og bagning som opskriften ovenover.
Dyp nu hver fastelavnsbolle i ganache og drys med ckolade- karamelkugler og lidt havsalt i flager.