Alt du skal vide om elcykler
Hvad betyder forhjulsmotor, baghjulsmotor og centermotor? Bliv klogere på elcykler i guiden her
FAQ - Ofte stillede spørgsmål
Inden du erhverver dig en elcykel, er der forskellige ting, du skal være opmærksom på. Herunder kan du læse om de punkter, vi mener, der er de vigtige, når du skal klædes på til at købe en ny elcykel.
Elcykel motor i Bilkas el-cykler
Her på Bilka.dk har vi elcykler med forskellige motorer, som enten er forhjuls-, baghjuls- eller centermotor. Der er væsentlige forskelle på de motorer, der sidder i hjulet og dem, der sidder i kranken. Læs hvilke forskelle de har herunder.
Elcykel forhjulsmotor
Med en elcykel med forhjulsmotor vil du på cykelturene opleve følelsen af, at du bliver trukket frem, når pedalerne trædes rundt. Det skyldes, at motoren kommer med speed sensor, der får dig frem på cykelstien.
Når du suser afsted, skal du dog være opmærksom på et par ting i forbindelse med motorens funktion. Da motoren skubber dig frem og har en stor trækkraft, kan der forekomme forsinkelser ved stop og start.
Det vil sige, at du skal være ekstra opmærksom, når du bremser, og når du eksempelvis skal køre rundt i et sving. Så husk at bremse og komme ned i fart i god tid.
Elcykel baghjulsmotor
En elcykel med baghjulsmotor giver dig oplevelsen af, at du bliver skubbet frem, når du træder i pedalerne. Dermed fungerer en baghjulsmotor ligesom en forhjulsmotor, og du skal derfor være opmærksom på de samme ting som beskrevet ved forhjulsmotoren.
Ofte ser man baghjulsmotor ved elektriske mountainbikes eller andre sporty cykler med håndbremse og udvendige gear.
Elcykel centermotor
En elcykel med centermotor er forskellig fra en elcykel med henholdsvis for- og baghjulsmotor. Det skyldes, at centermotoren sidder ved kranken, trækker igennem kæden og har Torque-sensor.
Det betyder, at du vil opleve cykelturen stort set som på en almindelig cykel. En centermotor går nemlig ikke ind og skubber dig frem, men supplerer med ekstra kraft alt efter den hjælp, du har sat til via displayet, og du cykler derfor primært selv.
Når du træder kraft i pedalerne, vil motoren yde noget, og en elcykel med centermotor er derfor til dig, der vil yde mere selv og have mulighed for at få lidt sved på panden.
Hvilket el-cykel batteri?
Elcykler kommer med forskellige ydeevner. Alle vores batterier kommer med 36 volt (V), men med forskellige ampere (AH).
Med disse oplysninger kan du udregne batteriets ydeevne, nemlig: AH x V = watt timer. Læs mere om vores forskellige batterier og deres ydeevner herunder.
• 6,6 AH, 7,8 AH og 9,6 AH: Disse tre typer batterier kommer alle i samme form, men med forskellige ydeevner. Batterierne passer til vores E-Basic cykler.
• 8,8 AH: Flere af vores el-cykler kommer med 8,8 AH batterier. Batterierne er en del af vores motor- og batterisystem SPES (Silent Power Engine System). Du kan få batteriet til både bagagebærer og stel.
• 10,4 AH: Vores sporty el-cykler kommer for det meste med et 10,4 AH batteri, der sidder på stellet, som også kaldes for et downtube-batteri. Batterierne er en del af vores motor-og batterisystem SPES.
• 11 AH: Vores Premium elcykler kommer med 11 AH batterier. Batteriet er ligesom dem med 8,8 AH en del af motor- og batterisystemet SPES.
• 16 AH: Vores Premium E-Trekking cykler kommer med et 16 AH batteri. Batteriet hjælper til en køreafstand på 180 km. pr. opladning, og er derfor det batteri i sortimentet, der har den højeste ydeevne.
Alle vores batterier har 2 låse, hvor den bageste bruges til at af- og påmontere batteriet. Låsen på siden af batteriet bruges, når du vil tænde og slukke for cyklen.
Hvordan oplades batteriet?
Opladning af batteriet skal ske indendørs – det anbefales, at du oplader batteriet ved stuetemperatur. Du kan enten lade batteriet sidde på cyklen eller afmontere det for opladning. Det anbefales, at batteriet oplades hver gang, det har været brugt, da hyppige opladninger forlænger batteriets levetid.
I og med batteriet på en elcykel er altafgørende for køreoplevelsen, har vi udarbejdet en mere grundig guide, hvor du step-for-step kan få hjælp til, hvordan du vedligeholder batteriet.
Elcykel batteri rækkevidde
Rækkevidden er afhængig af egen indsats, vejen og vejret. Modvind og mange bakker påvirker naturligvis rækkevidden.
Rækkevidden på vores elcykler er forskellige, men du kan som udgangspunkt cykle ca. 30-40 km (ved moderat egen indsats og almindelige vej- og vejrforhold) på alle el-cyklerne og med nogen endnu længere.
Hvis du ønsker at gå detaljeret til værks, kan du regne rækkevidden ud. Med andre ord kan du udregne watt timer (wh), som beskrevet længere oppe. Ud fra disse watt timer, kan man sige, at 1 km kørt på el-cyklen ”koster” op til 10 wh.
Display til elcykel
Displayet, som er monteret på styret, fungerer dels som batteri-indikator og dels som assist-funktion. Når du tænder for displayet, viser de fem dioder i venstre side batteriniveauet.
Under cykelturen vil displayet hele tiden vise det aktuelle batteriniveau. Der kan dog forekomme udsving i batteriniveauet ved kørsel op og ned ad bakke.
Mens du cykler, kan du let indstille det niveau af hjælp, som cyklens motor skal give dig. Der er fem niveauer. For at vælge et højere eller lavere assist-niveau, skal du trykke op eller ned på piletasterne, indtil du har fundet det ønskede niveau.
Ønsker du at trække elcyklen, er der en walk-aid funktion, som gør, at motoren hjælper dig med at trække cyklen. Denne funktion finder du mellem de to piletaster på knappen, hvor der står 6 km/t. Dog kommer elcykler med centermotor ikke med walk-assist.
Læs meget mere om vores nye display "Cycleplay" her.
Oplever du problemer med elcyklen?
Oplever du nogen form for fejl med din elcykel eller på displayet, så er det altid en god idé at gennemgå de fejl, der er mere eller mindre generelle. Vi har udarbejdet en guide samt fået råd fra en professionel cykelmekaniker, der kan hjælpe dig på rette vej.
Hjælper guiden dig ikke på rette vej igen, bør du kontakte salgsstedet eller oprette en sag hos Cykelmakker, så du hurtigt kan blive klar til at drøne rundt på din elcykel igen.