Sådan vælger du den rigtige racercykel

Hvilken racercykel skal jeg vælge?

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

 

Er du i tvivl om hvilken cykel du skal vælge, men er faldet for en hurtige racercykel? Så hjælper vi dig i denne guide med 4 trin til at finde den der passer til dig. 

En racercykel giver dig utroligt meget frihed og er en perfekt kombination af frihed, fart og motion. Det er en fantastisk følelse at suse gennem det danske lanskab og mærke farten under fødderne.

1. Hvilken racercykel?

Før du vælger racercykel, er det vigtigt at gøre op med dig selv, hvad dit ambitionsniveau er:

  • Er du på udkig efter en cykel, der kan bruges som hurtig transport eller ekstra motion?
  • Drømmer du om at bruge racercyklen mere professionelt?
  • Er du erfaren eller nybegynder på en racercykel?


En racercykel kan have flere formål f.eks. pendling eller motion. En racercykel kan sagtens bruges som en hverdagscykel - en god idé vil i så fald være punktérhæmmende dæk. Hvis cyklen skal bruges til motion, er geargruppe vigtigere end hvis brugen er almindelig hverdagspendling.

Dit ambitonsniveau bør understøtte dit budget. Du kan finde racercykler i alle prisklasser, og derfor er det nødvendigt at gøre op med dig selv, hvad du vil bruge af penge på din racercykel. Sørg for, at dit ambitionsniveau stemmer overens med kvaliteten på din racercykel.

 

 

2. Hvilket racercykel stel?

En racercykel er som regel opbygget i aluminium eller carbon. De to typer af materiale har hver deres fordele, men de har også nogle ulemper. Nedenfor kan du læse mere om fordele og ulemper ved aluminium og carbon.

Fordelen ved aluminium er, at du får en racercykel, der er modstandsdygtig over for fx styrt pga. det stærke materiale. Aluminiumsstel er ofte billigere, men det er dog mindre stødabsorberende end carbon.

Carbon, også kaldet kulfiber, er stærkere og lettere end aluminium, men oftest også dyrere. Carbon giver et stærkt og let stel, og kraftoverførslen til vejen er typisk bedre. Dog er carbon mindre modstandsdygtig over for styrt.

 

Begynder racercykel

Hvis du er nybegynder, kan det være en fordel at vælge en mere simpel og mindre avanceret racercykel. En racercykel med aluminiumsstel kan være en fordel, da den giver god komfort samtidig med, at den er hårdfør. Den er et godt valg til en nybegynder.

 

Er du erfaren?

Hvis du derimod er erfaren, kan det være sjovt at vælge en mere udfordrende og avanceret model. Her kan en racercykel med carbonstel være en fordel, da den er lettere og mere komfortabel. Den er lidt mere livlig end en racercykel med aluminiumsstel, så den er oplagt til en erfaren rytter.

Hvilket cykelstel skal jeg vælge?

Cykelstel er en svær størrelse. Der findes nemlig forskellige materiale med hver deres fordele. I denne guide kan du læse mget mere om fordelene ved carbonstel, aluminiumsstel og stålstel.

3. Hvilken forgaffel skal racercyklen have?

Forgaflen er typisk lavet i aluminium eller carbon. Carbon er lettere og stærkere end aluminium, og ujævnhederne i vejen bliver bedre absorberet. Her kan det være en fordel at kende lidt til cyklens komfort, så du kan vælge den cykel, der passer bedst til dine behov. 


4. Racercykel gear guide

Noget af det, du skal være særdeles opmærksom på, når du køber racercykel, er geargruppen. Geargruppen består af alle de dele, der sørger for, at du kan skifte gear, køre og bremse:

  • Kæde
  • Kassette (de mange, små tandhjul bagpå)
  • Kranksættet (de store tandhjul foran samt pedalarmene)
  • Bremsegrebene
  • Gearskifterne
  • Bagskifteren
  • Forskifteren

 

 

Geargruppe racercykel

Geargruppen bliver hurtigt slidt på en racercykel, og her kan det ikke altid betale sig at vælge den billigste model. Du risikerer bare at skulle bruge en masse unødvendige penge på reservedele til din racercykel.

Derfor er antallet af gear ikke lige så vigtigt som spørgsmålet om, hvilke gear cyklen har. Du kan med fordel læse op på forskellige typer af gear, så du kan vælge den, der passer til dine behov.

Hvis gearingen ikke passer til dig, kan du nemt tilpasse det ved at købe en ny kassette med en anden tandratio. Gearklasserne på Shimano starter ved Shimano Tourney og slutter med Shimano Dura-Ace.

Skal racercyklen luftes?

Populært cykeludstyr