Vælg det rigtige endegrej
Hav dit endegrej i orden, og få en fisk på krogen
FAQ - Ofte stillede spørgsmål om endegrej
Valg af endegrej kan virke uoverskueligt. Der er så meget at vælge imellem. Garvede lystfiskere har som regel en hel grejboks fyldt med alverdens blink, spinnere, wobblere og forfang.
Så hvor skal man starte, og hvilken type endegrej er egentlig bedst? Det afhænger af mange ting. Blandt andet hvor du fisker, hvornår du fisker, og hvad du fisker efter.
I denne guide har vi samlet en masse gode råd til, hvordan du vælger det helt rigtige endegrej til din næste fisketur.
De forskellige typer af endegrej
Dit valg af endegrej afhænger blandt andet af, hvilken fisk du ønsker at fange. Langt de fleste fisk kan dog fanges med forskellig endegrej, og det kan derfor være en fordel at prøve forskellige typer af.
De fleste fisk kan fanges både med medefiskeri og spinnefiskeri, så det er i realiteten et spørgsmål om, hvad du foretrækker. Det kan være en fordel at have fiskegrej med til både medefiskeri og spinnefiskeri. På den måde er det muligt at skifte fiskemetode i løbet af dagen.
Spinnere
Spinnere er et klassisk endegrej, der bruges til at fange rovfisk som eksempelvis havørred, aborre og gedde. Spinneren består af en krog og et roterende blad, som drejer om krogen, når spinneren trækkes gennem vandet. Det roterende blad er med til at lokke fisken, da den ligner et byttedyr. Spinnere bruges flere steder, men ses typisk til fiskeri i søer herunder put and take-søer.
Blink
Blink er en kunstig madding, som skal simulere at være en fisk. Blink er derfor godt til at fange rovfisk. Blink kommer i forskellige størrelser, og dens vægt afgør, hvor langt du kan kaste den ud i søen. Blink bruges ofte fra kysten, og fås både med fastmonterede kroge eller som gennemløber.
Det er godt at have blink i forskellige farver at vælge imellem. Nogle dage virker de lyse og farverige blink, og andre dage er det de mørke nuancer, der får fiskene til at bide på krogen.
Wobblere
Wobblere er en speciel kunstig madding, som bruges til spinnefiskeri eller trolling. De kommer i mange farver og størrelser. De er lavet i et materiale, der flyder. Wobblere er særligt godt til at fange større rovfisk såsom aborre, gedde og sandart. Det skyldes den livagtige bevægelse, som wobblere har i vandet.
Forfang
Forfang og tackler er velegnet til kystfiskeri. Med forfang kan du blandt andet fange fladfisk, makrel, hornfisk og sild. Der findes fang, som er egnet til forskellige typer af fisk. Du finder blandt andet sildeforfang og makrelforfang.
Powerbait
Powerbait er kunstig madding til fiskeri, som kommer i farvestrålende farver og med forskellige dufte. Du former det som modellervoks og sætter det for enden af fiskekrogen. Denne type madding er særligt velegenet til at fiske efter ørred i blandt andet put and take-søer.
Vælg endegrej efter fiskemiljø
Dit valg af endegrej afhænger af det fiskemiljø, som du fisker i. Der er nemlig forskel på, hvilke fisk du kan fange i de forskellige fiskemiljøer. Det er en god idé at vide, hvilke fisk du har mulighed for at fange for at kunne vælge det bedste endegrej. Fiskeri handler dog om meget mere end valg af endegrej, og nogle dage vil du opleve, at én type endegrej virker rigtig godt, og andre dage er det noget andet, der fungerer.
Kystfiskeri
Havørred og hornfisk er blandt nogle af de fisk, som du kan være heldig at fange ved de danske kyster. Lange og slanke blink er et godt valg af endegrej til hornfisk og havørred. Det kan være en god idé både at have blink med, der vejer omkring 10 gram samt tungere blink på 20-25 gram. På den måde har du nemlig mulighed for at variere din kastelængde.
Udover blink anbefaler vi også at bruge Bombarda eller Gulp-orme som madding, da disse er med til at tiltrække fiskene. Ønsker du at fiske efter fladfisk og torsk, så kan forfang og Gulp Alive være velegnede.
Put and take
Der er mange muligheder for valg af endegrej til put and take-fiskeri. Du kan bl.a. vælge at bruge madding som Powerbait og Gulp orme. Derudover kan du også anvende spinnere i størrelserne 4-18 gram, blink i størrelserne 10-18 gram, woblere i str. 5-7 cm. samt diverse fluer og flåd. Fyld din grejboks med forskelligt endegrej, så du kan prøve lidt forskelligt af. Det kan nemlig variere meget, hvad der tiltrækker fiskene på den pågældende dag.
Vi du vide mere om fiskeri i Put and Take? Vi har samlet en masse gode tips til Put and Take-fiskeri i en guide.
Fiskeri i søer og åer
Fisker du i søer og åer, er der ofte mulighed for at fange laks, ørred, sandart, aborre og gedde. Generelt anbefaler vi at benytte wobblere samt spinnere. Det kan være en god idé at have nogle tunge spinnere med, så du har mulighed for at fiske dybt. Af fiskemadding kan du bruge Gulp orme, flåd og fluer.
Fiskeri på det åbne hav
Ved havfiskeri har du mulighed for at fange sild, makrel og sej. Det anbefales at fiske med diverse forfang, hvis du ønsker at få disse fisk på krogen. Det er en sjov måde at fiske på, og der er mulighed for at hive mange fisk hjem. Udover forfang kan du også forsøge dig med tunge blink og pirke på op til 400 gram. Husk altid at holde dig opdateret omkring reglerne for fiskeri i de danske farvande. Du kan læse mere på Fiskeristyrelsens hjemmeside.
Find endegrej på Bilka.dk
Du finder et stort udvalg af forskelligt endegrej på Bilka.dk. Du finder agn i forskellige størrelser og farver. Det kan være en god idé at vælge farve efter forholdene i vandet. Er vandet klart, er det en god idé at vælge endegrej i mørke farver. Er vandet mere mudret eller uklart, så kan det være en fordel at vælge endegrej, der er lyse og iøjnefaldende.
Gå på opdagelse i vores store sortiment af endegrej, og bliv klar til din næste fisketur. Måske mangler du også andet til fisketuren? På Bilka.dk finder du alt til fiskeriet herunder fiskestænger, grejbokse og fisketøj.