Hvilken kul- eller gasgrill skal du vælge?

Se forskellene på de to grill typer her

FAQ om kul- og gasgrill

 

Skal du gå efter kul eller gasgrill?

For de fleste, der skal til at købe en ny grill, er det første spørgsmål, der melder sig, hvilken grill man skal vælge. Der findes mange forskellige typer af grill, og hvis du stadig er i tvivl, om hvilken type du skal vælge, så kan du læse om, hvordan du vælger den rigtige grill i vores guide.

Har du dog fundet frem til, at det er en kul- eller gasgrill, du skal have, så kan du læse meget mere om de to modeller herunder, og hvordan du vælger netop den model, der passer til dine behov.

 

Lad det ikke være smagen, der afgør valget

Stort set alle blindtests viser, at der ikke er forskel på smagen fra gasgrill og kulgrill. Det skyldes, at mange producenter laver deres gasgrill, så de efterligner egenskaberne fra kulgrillen. Det system giver maden den saftige lækre smag, man kender fra kulgrill.

DERFOR SKAL DU VÆLGE EN GASGRILL

Fordelen ved gasgrillen er, at det er nemt og hurtigt at komme i gang med at grille. Griller man ofte i hverdagen, hvor tiden er en afgørende faktor, er det kun et tryk på en knap, og 5 minutter efter er grillen klar.

Mange modeller er delt op i zoner med termometer til hver zone, hvilket også gør det nemt at tilberede forskellige ting på grillen samtidig.

Vi skal ikke mange år tilbage, før kulgrillene var de mest fremherskende på markedet, og de fleste husker tilbage på de enkle, firkantede installationer fra deres barndom med stor nostalgi.

I dag ser verden dog helt anderledes ud. Omtrent 75% af alle nyindkøbte grill er gasgrill - en procentdel, der er stadigt stigende.
 


Er grillmaden den samme på en gasgrill?

Men hvad er det gasgrillen kan, som har taget danskerne med storm? Og hvorfor holder mange sig alligevel til kulgrill? Når ikke alle med det samme har overgivet sig til gasgrillen, kunne en af grundene være, at kødet efter sigende kommer til at smage bedre på en kulgrill.

Forklaringen er den, at man i en kul/briketgrill opvarmer maden ved infrarød varme, der ikke bryder kødets overflade. Det skulle betyde, at kødet holder langt bedre på saften end kød, der er tilberedt på en gasgrill. Samtidigt skulle afbrændingen af trækul give en mere autentisk ’røget’ smagsoplevelse.

Gasgrillen skulle omvendt udtørre kødet, fordi det opvarmes gennem den varme luft og ikke ved infrarød varme. Samtidigt skulle den heller ikke give den samme lækre ’grillsmag’. Men det er der kommet løsningerne på - læs med nedenfor. 



Er der egentlig forskel på gasgrillen og kulgrillen?

Det er langt fra alle, der synes, at gasgrillen giver en mindre autententisk smag end kulgrillen samt skulle udtørre kødet, og selv blandt professionelle er man uenig – er der en forskel mellem de to typer grill, er den i hvert fald ikke særligt stor.

Smag er en svær ting at blive enig om, men skulle man alligevel mene, der var noget om snakken, så har man for længst fundet en løsning i nogle af de bedre gasgrill.

Eksempelvis har mange gasgrill fra Char-Broil et infrarød-system, hvor kødet tilberedes ved infrarød varme – en løsning, der giver samme mulighed for at holde kødet saftigt. Samtidig kan man lægge rygeflis, røgsmuld eller de såkaldte ’chunks’ ved og opnå samme autentiske røgsmag, som hvis man bruger trækul på en kulgrill.

Er du klar på at grille? Så kan du få inspiration til, hvad du skal grille med vores grillopskrifter.


Gasgrillens mange andre fordele

Gasgrill er hurtige at tænde op, varmen er lettere at styre end kulgrillens, og derfor er det også nemmere at langtidstilberede kød.

Særligt briketter brænder hurtigt ud og gør det svært i længere tid at holde en konstant temperatur. Det gør gasgrillene interessante for både dem, der godt kan lide at eksperimentere og dem, der gerne vil føle sig sikre på at få et godt resultat.

Hvilken gasgrill skal jeg vælge?

Der findes mange skønne modeller, når det kommer til gasgrill, og det kan være svært at finde den model, der passer bedst til dig.
 

Grillens størrelse og antal brændere

Når du skal vælge gasgrill, er det vigtigt, at du vælger en grill, der passer til dine behov. Vælg derfor en grill, der har den rette størrelse. En meget stor gasgrill bruger mere gas, hvilket er super fint, hvis man skal grille til mange. Gasgrill kommer med forskellige antal brændere, som har betydning for det areal, du kan opvarme.

Er man til dagligt 2-4 personer, der engang imellem skal have ekstra grillhygge, kan man sagtens nøjes med en gasgrill mere 2-3 brændere.
 

Temperaturen i grillen

Det meste mad tilberedes på en temperatur mellem 120 og 180 grader. Dog er der også opskrifter, der kræver, at grillen kan ramme 230 grader. Gå derfor efter en grill, der kan ramme de 230 grader og en grill, der har et nogenlunde højt antal kW - så kan du nemlig nemt lave bøffer, kylling og pizza på grillen.

Alt efter hvad du skal grille, kan du kigge nærmere i vores guide om kernetemperaturer og stegetid.
 

Skal min grill have bagbrænder og sideblus?

Når det kommer til bagbrænder, er dette en fordel, hvis du drømmer om at lave mad på rotisseri (som eksempelvis kylling på spyd). Nogle grill har også infrarød brænder. Begge brændere fungerer som en grillindstilling på ovnen og er derfor perfek til denne type mad.

En del grill kommer med en variant, hvor der er sidebrænder. Sidebrænderen er perfekt, hvis du gerne vil tilberede kartfoler eller grønt sammen med grillen. Der findes forskellige typer af sidebrændere, så hvis dette er et must-have for dig, så anbefaler vi, at du læser nogle tests af de specifikke brændere.
 

Sådan tænder du en gasgrill

Er du i tvivl om, hvordan du får gang i din gasgrill? Så tjek vores guide om optænding af grill

DERFOR SKAL DU VÆLGE EN KULGRILL

Fordelen ved kulgrillen er den stærke varme, duften af røg, ilden og oplevelsen omkring optænding af grillen. Med kulgrillen får man oplevelsen af mad på bål og den mere afslappede måde af grille på, hvor tiden ikke er så afgørende.
 

Briketgrillens nostalgi

Der findes ikke noget endegyldigt svar på, hvilken grill der er bedst at vælge. Nogle sværger til briketgrillens nostalgi og nyder gentagelsen og de mange minder, når der bliver tændt op i briketgrillen. Og så er det skønheden ved det enkle.

Grillen og middagen i haven giver lidt det samme som sommerhus-opholdet og campingturen – et lille afbræk i en ellers fortravlet hverdag. Andre derimod elsker udfordringen i det uendelige antal af muligheder gasgrillen åbner for, og glæder sig over effektiviteten og hurtigheden.

Derfor afhænger valget mellem gas eller briketgrill mest af alt af, hvad du gerne vil have ud af dine oplevelser ved grillen.

HVILKEN KULGRILL SKAL JEG VÆLGE?

Når det kommer til valg af kulgrill, så er princippet det samme som ved en gasgrill - det gælder om at kende ens eget behov.
 

STØRRELSE PÅ KULGRILL

Du skal vælge en størrelse på din kulgrill, der passer til din dagligdag. Det er vigtigt, at der er plads nok på grillen, til at kunne grille dine ønskede råvarer. Samtidig er det dog vigtigt, at du ikke vælger en kulgrill med for stort grillareal, da denne vil fylde mere og kræve mere i opvarming.
 

KUL ELLER BRIKETTER TIL DIN GRILL?

Men skal du egentlig investere i briketter eller kul til din grill? Svaret her er begge.

Hvis du skal stege noget eller tilberede en råvare der kræver forholdsvis kort tilberedningstid, så kan det være en fordel at bruge kul. Kullet er desuden med til at efterlade en lille røgsmag, som mange danskere forbinder med 'ægte grillsmag'. Derudover brænder grillkul hurtigt og er super gode, hvis du gerne vil have gang i grillen i en fart. 

Omvendt er grillbriketter netop perfekte til langtidsstegende formål, da de brænder langsommere, har en længere glødetid og giver den mest jævn-fordelte varme. Skal du derfor tilberede en hel steg kan briketter være vejen frem, da disse holder temperaturen op til tre til fire gange så længe som trækul.

Som udgangspunkt kan man sige: Skal du grille i mindre end 1 time, er trækul oplagt, skal du grille i over 1 time, giver briketter mere mening. 


SÅDAN STARTER DU EN KULGRILL

Er du i tvivl om, hvordan man starter en kulgrill? Så se vores guide optænding af din grill

Hvilken grill skal jeg vælge?

Er du på udkig efter en ny grill, men er lidt i tvivl om hvilken grill du skal have fat i? Denne guide gennemgår de forskellige typer og hjælper dig med at vælge den grill, der passer til dine behov.