Sådan laver du lækre marinader og rubs til grillen
Gode råd til hvordan du frembringer grillsmagen med marinader
Giv dit kød ekstra smag ved at marinere det, inden du griller. Marinadens trækketid afhænger af, hvilken marinade du bruger, og hvad du vil have ud af den.
Skal kødet have mere smag, være ekstra saftigt eller perfekt mørt? Heldigvis behøver det ikke være enten eller. Vores følgende råd til marinader og rubs kan sagtens forenes.
Frembring kødets gode smag
Sørg for at salte kødet. Salt bærer smagen ind i kødet ved opløsning og fungerer som smagsforstærker. Det er en myte, at kødet bliver tørt, hvis du salter det inden tilberedning.
Bruger du en færdig krydderiblanding eller marinade, der allerede indeholder salt, behøver du ikke krydre kødet yderligere.
Marinér kødet i en gennemsigtig plastikpose. Pres luften ud af posen og luk den tæt. På den måde optager kødet smagen hurtigere, og du undgår, at marinaden oxiderer og får en utilsigtet smag.
Sørg for, at alt kødet er dækket af marinade for en jævn smag.
Ved mindre stykker kød anbefales det, at kødet trækker mindst 30 minutter, men gerne natten over i køleskabet. Større stykker kød har brug for mindst et par timer og gerne flere dage i køleskabet.
Hvis du ikke har været så forudseende flere dage i forvejen, kan du købe færdigmarineret kød for eksempel i vakuum, da dette ”presser” smagen ind i kødet.
OBS: Bruger du en rub, det vil sige en tørmarinade, skal du være opmærksom på, hvor meget varme, du giver kødet. Mange almindeligt anvendte krydderier - som for eksempel peber - brænder og kan efterlade kødet med en branket smag.
Gør kødet ekstra saftigt
Brug mejeriprodukter som mælk eller neutral yoghurt i din marinade. Mejeriprodukter øger saftigheden og forbedrer kødets smag.
Vær tålmodig! Ønsker du et stykke rigtig saftigt kød, kræver det tålmodighed, og det marinerede kød bør stå i køleskabet og trække natten over.
Få kødet perfekt mørt
Frugtsyre er særligt effektivt til at få kødet mørt. Du kan vælge at marinere kødet i for eksempel vin eller frugtsaft fra kiwi og papaya.
Trækketiden varierer alt efter, hvilken frugtsyre, du bruger – fra 30 minutter til ca. 3 timer, hvis det skal være mørt som smør. Vær opmærksom på, at stærk syre som lime eller appelsin arbejder hurtigere end syren i eksempelvis kiwi.