Vaniljekranse & honningkager

Vaniljekranse

Ca. 40-50 stk.

Vaniljekranse er en ægte juleklassiker, og det er favoritsmåkagen blandt rigtig mange danskere – med god grund. Her får du opskriften på klassiske vaniljekranse, der har den skønne vaniljesmag og det sprøde knæk, vi alle sammen kender og elsker.

 

Det skal du bruge:

  • 250 g smør, stuetemperatur
  • 250 g mel
  • 2 stænger vanilje eller
  • 2 tsk vanilje-paste
  • 80 g mandelmel
  • 200 g sukker

 

Sådan skal du gøre:

Hak smør i tern og kør det sammen med mel, mandelmel og sukker i en røremaskine med dejkrog til det akkurat har samlet sig.

Sæt på køl i et par timer.

Kør dejen igennem en småkagesprøjte på pastamaskine eller kødhakker med kageplade.

Lav strimler af ca. 10 cm. længde og form dem til ringe.

Frys dem i 15 min efter de er sprøjtet ud og bag så i en varmluftsovn på 210 grader i 8-12 minutter.

Det skal være lysebrune og flyder lidt ud så hav luft imellem dem på pladen.

Se vores udvalg af kødhakkere

Honningkager

Ca. 50-75 stk.

Honningkager er en skøn småkage, som får hele huset til at dufte af jul. Dejen består af en masse varme krydderier, som med garanti får julestemningen frem. Småkagerne kan stikkes ud i forskellige former, og sammen kan I pynte dem med en tyk glasur, til de får det ønskede udtryk. Glædelig jul!

 

Det skal du bruge:

  • 325 g honning
  • 250 g farin
  • 250 g smør
  • 1 tsk. natron
  • 1 spsk. bagepulver
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 2 tsk. stødt kanel
  • 1 tsk. stødt allehånde
  • 1 tsk. stødt ingefær
  • 1 tsk. stødte nelliker
  • 2 æg
  • 1 kg hvedemel

 

Sådan skal du gøre:

Honningkager

Smelt honning, brun farin og smør i en stor gryde.

Tilsæt natron, bagepulver og krydderier.

Sluk for varmen og rør rundt i gryden til det stopper med at skumme op.

Afkøl til ca. 35 grader og ælt så hvedemel og æg i massen.

Pak dejen ind i folie og læg på køl i minimum 4 timer, men gerne til næste

dag. Rul nu dejen ud til ca. 5 mm tykkelse på et meldrysset bord.

Stik eller skær de forme ud du vil lave.

Bag ved 180 graders varmluft i ca. 10 min til de er lysebrune.

Der kan være 2 plader inde ad gangen.

 Afkøl og pynt med glasur.

 

Glasur

  • 250 g flormelis
  • Ca. 1 dl æggehvider

 

Sådan skal du gøre:

Pisk flormelis med æggehvide til konsistensen er sej, hvid og let løbene.

Du skal kunne presse det ud af en sprøjtepose.

Hæld det så i et kornet, sprøjtepose eller frysepose og dekorer dine kager.

Se vores udvalg af udstikkere