Gode råd til forspiring
Bliv klogere på, hvordan du forspirer
De fleste frø kræver en god varme i jorden, så de kan spire og bliver til noget. Har du ikke tid til at vente på, at temperaturen stiger, kan du begynde at forspire i vindueskarmen. Blomsterknolde, som Dahlia og Pæoner, kan du også hjælpe lidt på vej.
Forlæng havesæsonen med forspiring
I Danmark er det forholdsvis få måneder, vi har glæde af haven. Forspiring er derfor en god måde at forlænge havesæsonen på. Mange frø vil gerne have en hjælpende hånd til at spire, før du sætter dem i haven eller drivhuset.
"Det kan typisk være agurker, tomater, kål og peber eller krydderurter man forspirer, men også mange blomster som for eksempel Lathyrus og Tagetes kan forspires med held," fortæller salgschef Mogens Sørensen fra Econova. Han ved, hvad han taler om efter 30 år i frø-branchen.
Jord til forspiring
Han pointerer, at det er vigtigt at så frøene i så-og priklejord, som skal vandes op, så den er fugtig. Pottemuld eller almindelig havejord duer ikke. Find så- og priklejord i vores udvalg af jordforbedring og plantemuld.
"Pottemulden har for meget gødning og havejorden kan indeholde æg, snegle og andet skidt. Så jorden er blandet med sand og er uden næring; den er beregnet til at give frøene den bedste start," forklarer han.
Hvad kan man forspire i?
Så frøene i små såpotter af plastik eller spaghnum - de såkaldte Jiffypotter. Sørg for, at de er helt rene og fri for sygdomskim og svampesporer, hvis du genbruger plastpotter fra år til år.
"Frøet skal kun lige dækkes til. En tommelfingerregel siger, at jordlaget skal være så tykt, som frøet er stort. Altså jo større frø, jo mere jord ovenpå," siger Mogens Sørensen.
Rødderne skal have plads under forspiring
Potterne sættes i en lun vindueskarm eller et minidrivhus. Når spiren dukker op over jordoverfladen, skal den flyttes til et lidt koldere sted, ellers går det for stærkt for planten.
Når spiren er blevet til en lille plante, er næste skridt at flytte den over i en større potte. Mere plads betyder, at rodnettet kan blive større og mere levedygtigt.
"Agurker og tomater kan så flyttes til en plantesæk i drivhuset, når vejret er lunere, for ingen af dem kan lide frost. Agurkerne skal have 18 grader ved rødderne, så der plejer jeg at sige, man skal vente til Grundlovsdag. Tomaterne er mere hårdføre," fortæller salgschefen.
Mistbænken giver varme og skærmer for snegle under forspiring
Har du ikke så meget plads i vindueskarmene, er en drivbænk eller mistbænk et godt sted at hjælpe planterne tidligt i gang. Den kan bruges som mellemstation for såpotterne, inden de kommer ud i den fri luft, men du kan også så direkte i den.
Den er velegnet til de lidt mere hårdføre planter som for eksempel spinat, ærter og hestebønner. Og så har mistbænken den fordel, at planterne står i fred for sneglene. Mist er tysk og betyder gødning - og et lag hestemøg i bunden kan give varme til bænkens planter.
"Men i dag bruger de fleste vist fiberdug til at holde på varmen. Og det kan godt betale sig at holde øje med vejrudsigten, for hvis der kommer nattefrost, skal bænken lige dækkes til," råder Mogens Sørensen.
Forspiring af Dahlia
En plante, som absolut ikke tåler nattefrost, er Dahlia. De undseelige knolde findes i hobetal i butikkerne, men de er ikke klar til at blive gravet ned i den kolde jord. Dem kan du give en hjælpende hånd, mens du venter på højere temperaturer i havemulden.
"Læg knoldene i fugtig pottemuld i nogle krukker eller flamingokasser, hvor de så vil spire. Når spirerne viser sig skal de have lidt lys – og må ikke sættes ud, før der slet ingen frost er," understreger Econovas salgschef.
Forspiring af andre knolde
Det samme kan du gøre med Dahlia, Gladiolus, liljer og Pæoner. Han fortæller, at mange entusiaster graver knoldene op igen om efteråret – for de kan ikke overvintre som for eksempel stauder.
"Andre haveejere vælger at se knoldene som sommerblomster. Altså noget, der er et-årigt – og næste år køber de nogle nye," fortæller han.
Læs om forspiring på frøposen
Læs altid på frøposen, om frøene stiller særlige krav til spiringen i forhold til kulde/varme og lys/mørke. Står der ikke noget, skal frøene spire under almindelige forhold: stuetemperatur og ganske let tildækket.
Forspiring af frø i 5 trin
- Så frø i fugtig såjord i små rene potter og dæk dem med ganske lidt jord.
- Stil dem i en lun vindueskarm, indtil spiren kommer frem.
- Flyt potten med spiren til et koldere sted.
- Når det er blevet til en lille plante, skal den flyttes over i en større potte.
- Når det er varmt nok i drivhuset eller haven, kan du plante den ud.
Forspiring af kartofler
Du kan forspire dine kartofler i marts og sætte dem ud i april. Nedenfor kan du se nogle tips til forspiring af kartofler:
- Læg dem i ét lag i en kasse.
- Sæt dem i et rum med 14-18 graders varme.
- Kartoflerne skal have godt med lys - det giver korte spirer, der ikke så let knækker af.
- Er luftfugtigheden lav, kan du bevare kartoflernes spændstighed ved at spraye med vand.