Hjemmelavet æblemost

Sådan laver du din egen æblemost

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om æblemost


Hjemmelavet æblemost smager altså bare skønt. Er du en af de heldige, der har et stort æbletræ stående i haven? Så har I helt sikkert flere æbler, end I når at få spist. Æblemost er den perfekte måde at få brugt alle dine æbler på. 

Hvis du ikke har dit eget æbletræ, er der heldigvis også æbletræer rundt omkring i parker og på enge. Mange haveejere stiller også overskydende æbler ud til vejen til fri afbenyttelse. Måske har nogen i dit område æbler i overskud? 

I denne guide hjælper vi dig med, hvordan du laver din helt egen æblemost. Vi guider dig gennem alt fra klargøring af æblerne til opbevaring af den færdige æblemost.
 

Opskrift på hjemmelavet æblemost

Det er klart, at der er mere arbejde i at lave sin egen æblemost end i at tage den ned fra hylden i supermarkedet. Vi mener dog, at det er alle anstrengelserne værd, og af bare 25 kg æbler kan du være heldig at få 20 liter vitaminrig æblemost.

Det skal du bruge: 

  • En lille kniv
  • Æblepresser eller juicer
  • Flasker til opbevaring
  • En masse æbler
     

Selve arbejdet med æblemosten kan opdeles i tre simple trin, som vi gennemgår i guiden. Først skal æblerne klargøres. Herefter skal de presses med en æblepresser, og til sidst skal den nypressede æblemost hældes på flasker.
 

Klargøring af æbler

Hvis du bruger nedfaldsæbler til din æblemost, er klargøringen især vigtig. Æblerne er ofte blevet invaderet af orme, og de kan være beskidte og stødte. Derfor skal æblerne skylles og kigges efter for orm og stødmærker, skal de skæres væk.

Fødevarestyrelsen anbefaler at kassere æbler med råd og mug helt, da de kan indeholde svampegiften patulin. 

Når du har sorteret dine æbler, er det en god idé at skære dem i mindre stykker med en kniv. Jo mindre dele æblerne er, jo bedre. På den måde får du nemlig allermest saft ud af dine æbler. 

Det kan være en fordel at bruge en æblekværn, som finthakker æblerne i løbet af ingen tid, så du får en fin æblemasse. Du kan dog også sagtens bruge en lille urtekniv.

Hjemmemosteri

Mangler du en æblepresser til at lave din hjemmelavede æblemost? På Bilka.dk finder du gode frugtpressere, som er perfekte til at lave frisk most.

Presning af æbler 

For at få saften ud af æblerne, skal de presses. Der findes forskellige måder at gøre det på. Du kan blandt andet bruge en stor æble presser, hvor der ofte er plads til mange liter saft. 

Har du ikke en æble presser, kan du også fint bruge en juicer til at presse saften. De er typisk en del mindre, og du skal lave mosten af flere omgange. Det er dog det perfekte valg til dig, der blot vil lave en smule æblemost ad gangen. 

Du kan også lave hjemmelavet æblemost uden en æble presser. Her skal du koge de små æblestykker i en gryde i cirka 20 minutter. Herefter hælder du æblerne i et klæde, hvor saften kan dryppe ned i en skål.
 

Opbevaring af æblemost

Når æblerne er presset, kan du hælde mosten på rene flasker, som forinden er skyllet igennem med kogende vand. Du kan eventuelt også tilføje en smule atamon. Den hjemmelavede æblemost kan holde sig i køleskabet i cirka 5 dage. 

Ønsker du en længere holdbarhed på din æblemost, kan du med fordel fryse æblemosten ned. Når du fryser æblemost ned, bevarer du stadig alle de gode vitaminer samt den friske smag. Æblemost på frost kan holde sig i op til et år. Når du tager den frosne æblemost op, kan den holde sig i omtrent 5 dage i køleskabet ligesom den friske most.
 


Pasteurisering af æblemost

Har du lavet meget æblemost og begrænset plads i fryseren, kan du vælge at pasteurisere den friskpressede æblemost. Du skal dog være opmærksom på, at pasteuriseringen ødelægger en del af vitaminerne i mosten i modsætning til nedfrysning. 

Du kan pasteurisere æblemost på flere måder, men det handler om at få det varmet op til en særlig temperatur. Dette gør nemlig æblemosten langtidsholdbar i op til et år, hvis blot flaskerne ikke åbnes igen før de skal drikkes. Det er vigtigt, at flaskerne er helt tætte. 

Pasteurisering på flaske

Du kan pasteurisere æblemost direkte i flaskerne. De stilles i en stor gryde med vand, så kun flaskehalsen stikker op. Vandet varmes op til cirka 80 grader. Når temperaturen er nået, holdes den i 5-10 minutter, hvorefter flaskerne tages op af vandet. 

Pasteurisering i gryde

En anden metode til pasteurisering af æblemost er at varme mosten op i en gryde til cirka 80 grader. Samtidig varmes flaskerne til samme temperatur. Det kan for eksempel være i ovnen. Den varme æblemost hældes herefter på flaskerne.
 


Det rette udstyr til hjemmemosteri

Hjemmelavet æblemost er den perfekte aktivitet i efteråret, når æblerne er modne og falder ned fra træerne. Den færdige most smager himmelsk og er nem at lave med det rette udstyr. 

En god æblepresser er perfekt til formålet, og hvis du har planer om at lave hjemmelavet æblemost ofte, så er det helt sikkert en god investering. En juicer er også god til formålet, og den kan du nemt have stående hjemme på køkkenbordet.
 

Relaterede kategorier