Sådan kan du forlænge dit juletræs holdbarhed
Få tips til at optimere holdbarheden på dit juletræ
FAQ - Ofte stillede spørgsmål til juletræers holdbarhed
Hvem vil ikke gerne nyde sit juletræ lidt længere? Det smukke grønne træ med julelys, der spejler sig i den glitrende julepynt, er indbegrebet af jul. Hvis du ønsker at nyde et natur juletræ i længere tid – er det ikke sikkert, at træet vil holde sin friskhed og grønne skær helt til juleaften.
Heldigvis er der noget, du kan gøre for at få juletræet til at holde længere. I denne guide giver vi dig gode råd til, hvordan du kan holde juletræet frisk længere, så du kan have et dejligt træ hele december måned.
Forlæng juletræets holdbarhed
Juletræet kan cirka holde sig indendørs i 1-3 uger afhængigt af temperaturen i rummet. Holdbarheden er bedst ved normal stuetemperatur og aftager jo varmere det er i rummet. Efter nogle uger er det normalt, at træet mister sin glans og begynder at tabe nåle.
Der vil altid være lidt nåletab, da det er et naturprodukt, dog holder friske træer bedst på nålene – og det er uanset træart. Holdbarheden kan dog forlænges ved at stille træet i vand eller et køligt sted, indtil det skal pyntes.
Du kan med fordel investere i en juletræsfod med vandbeholder, når træet skal stå inde i stuen. Det kan hjælpe med at holde træet friskt og grønt.
Sådan undgår du udtørring af juletræet
Ifølge Danske Juletræer er der 5 ting, du kan gøre for at undgå udtørring samt holde dit juletræ frisk og fyldigt.
- Tag ikke juletræet ind direkte, efter du har fældet det. Lad det gerne stå udenfor, så det kan vænne sig til at være uden rod.
- Opbevar juletræet koldt, fugtigt og i læ, indtil træet tages ind, så fordampningen fra nålene bliver så lille som muligt.
- Erstat de mængder vand, som fordamper fra træet, ved at sætte træet i en spand vand.
- Skær et 1-2 cm tykt stykke af stammen for at "åbne" træets vandtransporterende kar, inden du sætter træet i vand udendørs.
- Hvis du har et rødgran, blågran eller omorika, er det påvist, at hvis du tilsætter brusetabletter med acetylsalicylsyre (fx Kodimagnyl) i vandet, holder det sig frisk længere. Træet får dermed lettere ved at suge vand til sig.
Juletræsdyrkerne understreger, at jo længere tid du venter med at tage træet ind i den varme stue, desto længere vil træet holde sig smukt og beholde nålene. Og jo længere tid du holder dit træ ude i den fugtige luft, jo friskere ser det ud juleaften.
Hvis der har været frostgrader, mens træet har ligget udenfor, skal du ikke hive i grenene for at folde dem ud. Lad grene og nåle selv komme til sin oprindelig plads, når du har taget det indenfor.
Julen varer længe..
Flere juleguides