Snaps

Snaps er en nordeuropæisk brændevinstype, som de fleste kender til. Der findes mange forskellige typer snaps, og med vores brede udvalg har vi med sikkerhed en snaps der falder lige netop i din smag.

Typer af snaps

Der findes mange forskellige typer snaps, og det kan være svært at vælge den helt rigtige snaps. Selvom de mange typer snaps minder om hinanden, så ses der altså stor forskel på indholdet. Smagen af snapsen afspejler sig i fremstillingen af produktet, men den store forskel finder man i krydringen af snapsen. Akvavit eller aquavit er en snaps med kommen- og/eller dildsmag, der er aromatiseret ved anvendelse af et urte- eller krydderidestillat. Desuden må den ikke indeholde essensolier, den må ikke i væsentlig grad være bitter, og så skal den have en alkoholsprocent på minimum 37,5%.

Som et populært eksempel på en snaps kender vi O.P Anderson Aquavit som er en svensk akvavit med smag af kommen, fennikel og anis. Herudover også mange andre populære snapse med unikke dufte samt friske smage.

 

Anvendelse af snaps

Snaps kan serveres i mange sammenhænge. I Danmark drikker de fleste dog en snaps som supplement til en god frokost, især julefrokoster og påskefrokost, hvor snapsen har indtaget en væsentlig rolle ved middagsbordet. Desuden er snaps en spiritus som går godt sammen med øl, og derfor er det muligt enkelte steder, at få de to drikke serveret som et "sæt ". Desuden øges nydelsen af snapsen ved at servere den i den rette temperatur.

Jo mere klar snapsen er, jo koldere skal den nydes.

Jo mere gylden snapsen er, jo varmere skal den nydes.

 

Fremstillingen af snaps

Der findes både fabriks-og hjemmefremstillede snapse, og hermed varierer fremstillingen af produktet. Ved de hjemmefremstillede snapse ses forskellige fremgangsmåder samt opskrifter, og ved denne type ses der ofte ikke en basis eller rigtig fremgangsmåde, men derimod mange forskellige. Ved fabriksfremstillede snapse er råmaterialerne både kartofler og korn af mange forskellige slags. Ved denne type bliver grundspritten oprenset og behandlet, og hermed har råmaterialerne ikke den store smagsmæssige betydning. Det er derfor ikke råmaterialerne som afmærker forskellen mellem mærkerne, men derimod krydring og lagring.

 

Snapsens historie

De første historier omkring snapsen går helt tilbage til 1200-tallet, hvor det fremgår, at snapsen har fungeret som lægemiddel, og at mange læger og apoteker var involveret i fremstillingen samt udviklingen af produktet.

Forestillingen om lægemidlet holder dog endnu i nogle sammenhænge, men med årene udviklede produktet sig til et nydelses samt beruselsesmiddel. Udviklingen af brændevin har dog været markant, og det er først i slutningen af 1700-tallet, at kartoffelbrændevinen vinder sig ind på kornbrændevinen. I dag er kartofler en væsentlig del i fremstillingen af snaps, og især i perioderne hvor korn har været en mangelvare, og derfor er blevet forbudt at anvende til produktion af alkohol.