Dekantering
Læs hvad dekantering er og hvordan du dekanterer vin
FAQ - Ofte stillede spørgsmål om dekantering
Det kan måske virke som "vin-snobberi" at gå op i, om vinen er dekanteret eller ej. Men faktum er, at vinoplevelsen faktisk kan blive markant bedre rent smagsmæssigt, når du skal nyde din vin eller servere den for dine gæster.
I tilfælde af, at din vin har bundfald, er dekantering nødvendigt for at undgå at få bundfaldet med over i glassene. I Bilkas store vinguide har vi lavet en guide til dig om dekantering. Læs med og bliv klogere på dekantering som vinudtryk.
Hvad er dekantering?
Når vin dekanteres, betyder det, at du ilter vinen. Det gør du ved at hælde den fra flasken over i en anden beholder. Denne beholder er typisk en karaffel til dekantering, som også er kaldet en vindekanter.
Det er en simpel handling, som tilfører mere ilt til vinen. Eksperterne siger, at dekantering har betydning for smagen og den samlede oplevelse af vinens ’bouquet’ – altså vinens aromatiske sammensætning. Derudover vil karaflen også være en smuk tilføjelse til bordet.
Dekantere vin: Sådan gør du
Som tidligere nævnt, dekanterer du vinen ved at hælde den fra vinflasken over i en anden og større beholder. Du skal samtidig holde øje med og sikre, at der ikke kommer bundfald med over i beholderen. Det er nemlig ikke specielt lækkert i vinglasset.
Når vinen får mere ilt, vil mange opleve, at der sker en fordampning af nogle dufte. Denne fordampning giver plads til, at vinens frugtige aromaer kan komme frem. Har vinen prop, vil dette også i højere grad kunne lugtes.
Dekantering har også indvirkning på vinens tekstur. Tanninerne og syren kan fornemmes blødere og mere afrundede end før dekantering, hvilket er med til at give en anderledes smagsoplevelse. Derfor har dekantering stor indflydelse på hele vinoplevelsen.
Sådan gør du
- Træk proppen op af vinen og tjek, om der er efterladt korkrester på flaskehalsens inderside. Tjek også, om flasken indeholder bundfald.
- Hæld ganske forsigtigt og med rolig hånd vinen langsomt ned i karaflen. Ved at hælde langsomt, undgår du, at bundfaldet hvirvler op og blandes med vinen.
- Når du kan se, at det mørke grums (bundfald) nærmer sig flaskehalsen, holder du inde med at dekantere – hellere for tidligt end for sent!
I videoen nedenfor kan du høre Mikkel Nielsen fortælle om iltning af vin. På den måde kan du altid servere god og iltet vin til dig selv eller dine gæster.
Bundfald i vin
Inden du dekanterer vin, er det vigtigt, at du er opmærksom på bundfald, da du ikke vil have det med over i den nye karaffel. Bundfaldet er ikke skadeligt, men blot et udtryk for vinens alder. Nogle druer afgiver mere bundfald end andre, så det kan være en fordel at kende vinens druesort.
Vine baseret på druer som Cabernet Sauvignon, Syrah eller Nebbiolo har en tendens til af afgive mere bundfald end andre druesorter. Derfor skal du være særdeles opmærksom, hvis du er vild med disse typer druer.
Skal du dekantere en vin med meget bundfald, anbefaler vi, at du stiller flasken op et døgn før, den skal drikkes. På den måde lægger bundfaldet sig i bunden af flasken. Flyt ikke for meget rundt på vinen, så du undgår, at bundfaldspartiklerne hvirvler rundt.
Skal jeg dekantere min vin?
Dekantering af vin er ikke nødvendigvis vigtigt. Dekantering giver vinen mulighed for at ånde, hvilket kan være med til at skabe en bedre vinoplevelse. Selvom dekantering kan føre til en bedre smagsoplevelse, er der mange, der gerne vil spare besværet og servere vinen fra flasken.
Nogle vine har dog ikke brug for at blive dekanteret, da den øgede mængde ilt kan gøre vinen flad i smagen. Dette gælder i særdeleshed vine, der har mange års flaskelagring. Den vin, du vil dekantere skal altså have en form for udviklingspotentiale.
Når det kommer til dekantering af vin og hvilke vine, der kan tåle at blive dekanteret, så er det en blanding af øvelse og kendskab til vinen (og vinhuset). Prøv dig frem med forskellige vine. Øvelse vil give dig erfaring til at vurdere, hvad dekantering gør og hvordan du foretrækker din vin.
Udover at dekantere vinen, kan du hjælpe smagsoplevelsen på vej ved at bruge de rigtige glas. Når vinen har været opbevaret korrekt, er blevet dekanteret og klar til servering, er det vigtigt, at du serverer vinen i et glas, hvor du let kan fornemme vinens farve, udtryk og smag.