Amarone della Valpolicella vin

Amarone er en af de fineste vine, du kan få fra Italien. Amaronen er kendt for sin høje smagsintensitet og er blevet en elsket vin blandt danskerne. En Amarone vin giver en intens, fyldig, mørk og alkoholrig smagsoplevelse, som passer perfekt til ostebordet og efterårets varmende retter.

Værd at vide om Amarone

Gennem de seneste 10 år er Amarone blevet et populært valg blandt de vinglade danskere. Som navnet antyder bliver Amarone della Valpolicella vinen produceret i Valpolicella-området i det idylliske Veneto i Italien, som tilmed er en yndet feriedestination for mange danskere. Valpolicella vin produceres hovedsageligt af Corvina druen, men i Amaronen kan man også finde en blanding af både Rondinella og Molinara druesorterne.

Fremstillingen af Amarone kaldes Appassimento eller Passito, som er en metode, der kan dateres helt tilbage til romertiden. Her lader man druerne tørre på måtter eller i kasser efter høstning, hvilket medfører, at 30-40% af druernes væskeindhold fordamper. Denne tørreteknik efterlader en mere intens og mindre syreholdig væske, som afhængigt af gæringsprocessen resulterer i en enten sød eller tør vin.

Amaronens søde modstykke kaldes Recioto della Valpolicella, som fremstilles ved at stoppe gæringsprocessen inden alt sukkeret er omdannet, hvilket bidrager til dens søde smag. Derimod har Amarone vinen et maksimalt indhold af restsukker på 0,4%, hvilket gør Amarone della Valpolicella til en mere tør vin med en høj alkoholprocent på mellem 14-17%.

Sådan kan du nyde Amarone vin

Amarone della Valpolicella vin bliver lagret på fad i op til 4 år, og med en efterfølgende flaskelagring opnås derfor en vin, som har en intens og fyldig smag. Smagen af Amarone vin leder tankerne hen på bagte blommer, kirsebær, hindbær, lakrids, nelliker, kaffe, mørk chokolade og vanilje.

Amarone har derfor en stærk og kraftig smag, som egner sig perfekt til efterårs- og vintermånedernes tungere retter såsom simremad og mere kødholdige retter. Amarone vin er dog også gode venner med et dessertbord bestående af modne oste, hvor vinens fyldige noter løfter smagsoplevelsen til et helt nyt niveau.

Amarone er en vin, som med fordel kan forberedes et stykke tid før middagen bliver sat på bordet for at få den bedste smagsoplevelse. Det anbefales, at vinen åbnes cirka 2-3 timer før servering, og det kan herudover også være en god idé at dekantere vinen. På den måde bliver vinen iltet samtidig med, at dens mere frugtige aromaer får lov til at trænge igennem.

På Bilka.dk finder du et bredt udvalg af Amarone della Valpolicella vine i forskellige prisklasser, så du nemt kan finde din favorit. Se også vores øvrige udvalg af rødvine, hvor du udover de italienske klassikere også finder vine fra mange andre skønne vinlande. Find det hele på Bilka.dk – dit hypermarked.