Guides til rødvin
Læs vores guides og bliv klogere på rødvin
FAQ - Ofte stillede spørgsmål
Er du også helt vild med rødvin? De fleste af os nyder gerne et glas vin eller to til maden. Rødvinen er særdeles populær, da der er meget mere fylde og kraft i – og masser af smag! Læs med, når vi guider dig til den bedste oplevelse med din rødvin.
Men ved du, hvordan du opbevarer rødvin? Hvilket glas, der egner sig bedst til servering? Eller den perfekte temperatur? På Bilka.dk har vi samlet en række forskellige guides om rødvin, så du kan lære meget mere om den fantastiske og fyldige vintype.
Vil du gerne læse mere om vinens forunderlige verden? Så har vi mange andre vinguides, som guider dig igennem alt fra druesorter til hvilket glas du skal servere din vin i.
Alt hvad du skal vide om rødvin
Rødvin er ikke bare rødvin. Nogle foretrækker rødvine næsten helt sorte og med masser af smag, mens andre foretrækker dem lette og friske. Pernille Malec, der er juniorsommelier på Henne Kirkeby Kro, har et godt råd til os alle, når det handler om rødvin:
"Prøv dig frem, skriv ned – og når du tror, du har fundet ud af, hvad du er til, så bryd rammerne og udvid din horisont. Jeg synes, vinproducenterne er blevet rigtig gode til at skrive på etiketterne, hvordan vinen smager, og hvad den passer til, så det er blevet nemmere at finde en god vin i supermarkedet".
PRØV EN VIN EFTER DRUESORT
"Og har du først fundet en, du virkelig godt kan lide, er det bare om at få købt nogle flere,” forklarer Pernille Malec. “Der findes over 1.300 druesorter i verden, og vinens smag afhænger af druen og i hvilket område, den har vokset. Jeg anbefaler altid folk at spore sig ind på, hvilken type druer de foretrækker, og så have det som rettesnor, når de køber vin.”
Du kan her på Bilka.dk finde vores drueguide, som fortæller og guider dig igennem nogle af de mest populære druesorter, når det kommer til vin. Der findes bådes guides for røde og hvide druer, så du kan finde den druesort, der passer bedst til dig, dit selskab eller din menu.
DANSKERNE ELSKER TUNGE VINE
Men selvom du får styr på, om du foretrækker Pinot Noir frem for Shiraz, er der stadig forskel i smagen fra vin til vin. Danskerne elsker nemlig de tunge vine.
“En Pinot Noir, der har vokset i Californien, vil altid være anderledes end en Pinot Noir fra Frankrig, og hvis druen har fået meget vand, vil smagen igen være anderledes, end hvis den havde vokset i et meget tørt område."
"Vine fra ‘den nye verden’, altså Californien, Australien, Chile eller Sydafrika har typisk varmere noter end vine dyrket i Europa, fordi solen bager konstant,” fortæller Pernille Malec.
PRØV DE MILDE VARIANTER
Danskerne har altid foretrukket de kraftige rødvine frem for de mere milde varianter, og det er en skam, mener vineksperten.
“Mange har en fordom om, at eksempelvis Beaujolais er noget tyndt, saftevandsagtigt pjask, og mange foretrækker eksempelvis en Amarone på grund af vinens sødme."
"Nogle foretrækker helt sikkert også de kraftige vine, fordi de indeholder mere alkohol, men generelt tror jeg, at folk bedre kan overskue at købe en tung rødvin end en let rødvin. De tunge vine er typer, som alle kan drikke".
Værd at vide om rødvin
Rødvinens farve kommer fra skallerne på vindruerne. Vinen bliver rød, da rødvine primært fremstilles af de blå/røde druer.
Farven kan derfor også variere fra meget let rød til mørkerød eller ligefrem rødblå. Både druetypen og dyrkningsstedet har indflydelse på den endelige smag i rødvinen.
Hvilken rødvin skal jeg vælge, hvis jeg elsker min bøf gennemstegt?
Jo mere gennemstegt kød du serverer, desto saftigere og mere kraftigt smagende vin har du brug for. Ønsker du kødet mere rødt, som f.eks. rødt oksekød eller lysere kød som kalv og lam, vil det anbefales, at du vælger mere tørre rødvine.
En blød og frugtig rødvin kan anbefales til vildt kød. Du kan også læse vores guide om hvordan du vælger en god rødvin til middagen.
Rødvin tilovers - hvad kan jeg bruge vinen fra i går til?
Har du rødvin tilovers fra middagen, kan du sagtens sætte den i køleskabet til næste dag, når bare du sørger for, at den er godt lukket til og lader den stå ude i en time eller to, før du drikker resten.
I videoen nedenfor kan du se vinsmager og anmelder Mikkel Nielsens råd til, hvad du kan bruge vinrester til.
Dekantering af rødvin
Måden man dekanterer på er ved langsomt at hælde vinen fra flasken over i en karaffel (eller en anden passende beholder). Når vinen er hældt over i karaflen, stilles den til side i et passende stykke tid.
Hvorvidt vinen skal dekanteres eller ej, er i høj grad et spørgsmål om præference. Nogle mener, at det giver en bedre smag til vinen, mens andre synes, at vinen ser flottere ud på karaffel end flaske.
Når først vinen er dekanteret, er det blevet tid til servering. Vinen skal serveres og skænkes med omtanke, ved rette temperatur og gerne i passende vinglas. Læs vores guide om, hvordan du serverer rødvinen.
Tannin
Tanniner (eller garvesyre) er et stof, der sidder naturligt i rødvinsdruernes skal, i kernerne og i druernes stilke. Tanninerne spiller en vigtig rolle i forhold til vinens bevaringspotentiale og giver vinen struktur og tekstur, bitterhed og fylde. Derfor afhænger tanniner også af druesorten.
Tanniner er antioxidanter, som bidrager både til smagsoplevelsen og til vinens levetid. Tanniner har derfor en betydning, når det kommer til, hvordan du smager på forskellige vine.
Kalorier i rødvin
Vinens alkoholstyrke angives i volumenprocent, som du finder på etiketten eller bag på flasken. Det ,er den du skal bruge, hvis du vil regne den præcise mængde kalorier ud.
Alkoholiske drikke som rødvin rummer en del kalorier, som vi let indtager under et måltid. Al vin indeholder ikke samme mængde kalorier, og hvis du vil have den præcise udregning, skal du kigge bag på flasken.