Sådan serverer du rødvin
Læs mere om den perfekte temperatur til din rødvin
FAQ - Ofte stillede spørgsmål
Hvordan serverer du din rødvin korrekt? Og hvilken temperatur skal din rødvin egentlig have? Det er spørgsmål, der har stor betydning for vinens smag. Vinekspert Pernille Malec svarer på de tre mest gængse spørgsmål omkring rødvin og temperaturen.
1. Hvor længe kan eller skal en rødvin ligge, før jeg kan drikke den?
“Det er et sats, for man kan jo ikke lukke den og lægge den tilbage i vinreolen, når den først er åbnet, men de fleste vine har godt af at ligge et år eller to. Hvis man er kommet til at åbne den for tidligt, kan man være uheldig, at vinen smager ‘lukket’."
"En krydret vin vil smage tam og let, og noterne virker kolde. Alle kan smage det – det er ikke kun folk med en sommelieruddannelse. Prøv at åbne vinen ved at hælde den på en karaffel, og lad den stå, gerne lidt varmere end du normalt ville stille den."
"Så kan du nemt smage, om den åbner sig, når den får lidt varme og bliver slynget lidt rundt i karaflen. Hvis den bliver ved med at være flad og kedelig, kan du lave Sangria eller gløgg af den.”
2. Hvilken temperatur skal rødvin serveres ved?
“Generelt vil jeg anbefale at servere vin, der er maksimalt 16 grader varm. Bourgogne kan man servere ved 12 til 14 grader. Serverer du for varm vin, bliver smagen grovere, og alkoholsmagen sprænger som en bombe inde i munden og overdøver de fine noter.”
3. Hvor og hvordan skal man opbevare sin rødvin?
“Lad være med at opbevare din vin i køkkenet. Det er her, rumtemperaturen svinger mest, og det går ud over smagen. Et køligt rum uden for meget direkte sollys er bedst. Vin har bedst af at ligge ned, så proppen ikke tørrer ud."
"Jeg anbefaler altid, at man indimellem drejer lidt på flaskerne i vinreolen, for ellers får man en meget grim flaske med bundfald på siden.”