Sådan vælger du en god rødvin
Sådan finder du rødvinen, der passer til maden
FAQ - Ofte stillede spørgsmål
Mange elsker et godt glas rødvin, men det kan være svært at vælge en, der passer til aftenens menu. Uanset etiketten eller vinens navn, afhænger den rette vin altid af personen, der skal drikke den. Den rigtige vin er derfor dén, du har lyst til - uanset dens fylde og sødme.
Når det så er sagt, har vi her på Bilka samlet nogle forskellige guides til dig, der gerne vil finde den rigtige vin til jeres vinoplevelse og lære mere om rødvinens forunderlige verden. Der findes nemlig nogle parametre, du kan arbejde ud fra, når du skal vælge vin til mad.
Når du vælger vin er det vigtigt at sikre, at der er harmoni mellem din ret og vinens styrke, frugt, syreindhold og alkohol.
Find en god rødvin til maden
Det kan være svært at vælge den helt rigtige smagstype til maden, når det kommer til rødvin. Vores udvalg af rødvine spænder bredt, og har du brug for mere information om de forskellige rødvine, kan du ved hver vin læse mere om vinens smagsnuance.
Her kan du finde ud af, om rødvinen eksempelvis er blød, frugtagtig eller kraftig og krydret. Er du på udkig efter rødvin, som passer godt til en bestemt type mad, så kan du også læse mere om det ved hver enkelt rødvin.
Ved du allerede hvilken smagstype du er på udkig efter, har vi samlet de forskellige typer, som du kan se nedenfor. Billederne indikerer de forskellige smagsnuancer og hvilken type kød, de passer sammen med.
Kendetegn for tør og let rødvin
Purpur, let drikkelige, enkle med lidt smag af kirsebær, jordbær, frisk frugtsyre. Vinene er mundrensende og ukomplicerede.
Perfekt til
Fjerkræ, lyst kød, pastaretter, charcuteri, pølse bord, sandwich og salater.
Kendetegn for blød og frugtrig rødvin
En mørk vin, rubinrød i glasset. Smagen er mere frisk, saftig og frugtig. Vinenene har smag af hindbær og chokolade.
Perfekt til
Svinekød, kalvekød, fjerkræ, tapas, pizza og ostebord.
Kendetegn for tør og markant rødvin
Mørk og tæt. Vinene er ofte markante med en god portion garvesyre. Vinene er ofte velstruktureret, rank og elegant.
Perfekt til
Andebryst, steak, lammekød o. lign. Fremhæver smagen i kødet.
Kendetegn for kraftig og krydret rødvin
Intens og kompleks. Krydret fed og alkoholrig. Smagen bærer præg af sort peber, blommer, svesker. Vinene er mere robust end elegant.
Perfekt til
Kraftig og krydret mad. Grill, julemad, vildt, gryde-retter, mexicansk mad m.m.
Sådan matcher du rødvinen til maden
God mad og god vin er den perfekte kombo. Der er skrevet mange bøger om, hvilke vine der bør drikkes til bestemt mad. Nogle af "spillereglerne" kan forøge smagsoplevelsen og synergien mellem maden og vinen.
Husk nu endelig, at nedenstående blot er en guide og ikke en facitliste – så hvis du kan lide en bestemt vin til en specifik ret, så står du sikkert allerede med en vinder! Det vigtigste er, at du kan lide vinen.
Match sødmen på tallerkenen med sødmen i glasset
Når du spiser noget sødt, kan det forstærke din fornemmelse af vinens bitterhed og syrlighed. Derfor anbefaler vi, at du vælger en sød vin, hvis der serveres søde retter på tallerkenen.
På den måde oplever du vinens faktiske sødme mere korrekt, end hvis du fylder glasset med en syrlig variant. Det kan skabe en bedre harmoni mellem vinen og maden.
Syrlige retter elsker syrlige vine
Ovenstående "regel" gælder selvfølgelig også den anden vej rundt. Match en syrlig vin med syrligt mad. Mad, der smager syrligt passer bedst sammen med vin, der har en høj syrlighed.
På den måde vil syrligheden i maden få vinen til at fremstå mindre syrlig og i stedet fremhæve vinens frugt og smagsnuancer.
En sød vin til saltet mad
Kombinationen af sødt og salt er utroligt velkendt i de fleste køkkener. Serverer du en mere saltet ret, kan du med fordel vælge en vin med lidt mere sødme i. De to vil nemlig afbalancere hinanden, og du vil derfor få en fantastisk smagsoplevelse.
Match kød til rødvin
Match de røde bøffer eller den store steg med en tungere og mere garvesyreholdig rødvin. Rødt kød er nemlig den perfekte modspiller til vinens tunge og kraftige smag.